tisdag 9 december 2008

Nä, jag skojar inte!

Jag måste faktiskt tillstå att det har varit lite dåligt med julskriverier i denna adventsblogg. Jag tror att det beror på att jag valde att publicera en massa bilder, som leder in mig på diverse ämnen. Långt ifrån adventsmys och julfirande. Jag har inte kommit in i någon julhysteri ännu. Jag vet att jag har känt så här tidigare år. Har svårt att få upp ångan och hetsa upp mig. Det har blivit jul ändå och ingenting har fattats oss på julafton och resten av helgdagarna. Julförberedelserna kommer att betas av en efter en. Ingen idé att stressa upp sig. Vad är det då för mening med allt snack om julfrid och jullov?

Igår kväll avnjöt vi i familjen en flaska Dufvenkroks lättglögg med smak av blåbär och lingon. Till denna goda dryck åt vi mjuka skånepepparkakor med grönmögelost på och lite apelsiner. Till glöggpåtåren blev det pepparkakshjärtan. Inga elektriska lampor utan bara stearinljus och värmeljus som ordnade den rätta stämningen. Så ska det vara en vanlig måndagskväll i advent. Mr T och jag var ute på "tomteuppdrag". Våra ungdomar är så stora, så vi kan vara rakt på sak och säga att vi ska åka ut och fixa lite julklappar.

De långa önskelistornas tid är över. Äldsta tonåringen har ombetts tänka efter en lång tid nu, men svaret blir: Vad ska jag önska? Jag har allt jag behöver. Mr T och jag har blivit ombedda att dra ner på paketeriet. Ett par önskemål har det i alla fall blivit och vi ska försöka tillgodose dessa samt försöka komma på några trevliga överraskningar. Nu när vi ändå är inne på överraskningar, så ska jag ta och göra en ny bildpublicering. Jag kommer inte närmare advent och jul just nu. Jag ber dig att ha tålamod. Jag återkommer när knäck-kokandet börjar på allvar.

9 DECEMBER-BILDEN PRESENTERAR:




Den här bilden togs i Göteborg i somras. Vi var där i samband med Gothia Cup, där yngsta tonåringen deltog med sitt lag. Ett av alla 1570 anmälda lag till cupen år 2008. Det blev en hel del fotboll under veckan. Tonåringens matcher givetvis, men också en hel del andra intressanta matcher. Vi hade förmånen att få sällskap av äldsta tonåringen under veckan och han hade full koll på Brommapojkarna och andra duktiga lag. Bland annat en del utländska lag. Förutom fotboll blev det en del shopping, turistande och nostalgiska återseenden. Mr T och jag bodde i Göteborg i sex år. Det är en speciell känsla att turista i en gammal hemstad. Intressant att se hur anpassningsbar människan ändå är och nu är Gävle hemma. Göteborg är dock fortfarande en härlig sommarstad, men den här årstiden så är jag inte avundsjuk på göteborgarna. Jag måste faktiskt tillstå att jag inte är avundsjuk på gävleborgarna heller.

Det är svårt att besöka Göteborg utan att besöka Liseberg. Det är en fantastisk park på många sätt. När Mr T och jag bodde där, så var våra barn små och det var Farfars bilar och småbåtarna som gällde. Det var på den tiden då vi hade säsongskort och jag mäktade med att göra dem sällskap i karusellerna. Numera är jag en sådan där bänknötare som vaktar väskor och eventuella chokladhjulsvinster. Jag blir åksjuk av att bara titta på en karusell. Jag har försökt att testa någon liten karusell. Berg- och dalbana för småbarn. Men hur kul är det egentligen att sitta som 40-åring och vinka rätt in i massa stolta föräldrars kameror när deras barn skriker: Hej mamma, hej pappa. Titta!

Inget åkband för mig tack. Jag gör några vändor till chokladhjulen och så spelar jag gärna flipperspel. Det är så sjukt kul och flyttar tillbaka mig till Goods konditori i Virserum. Där stod en gång ett gammalt flipperspel och en jukebox. För ett par enkronor kunde vi höja stämningen rejält i det anrika konditoriet. Hallonsoda och Budapestbakelse. Det gick ingen nöd på ungdomarna i byn. Karuseller hade vi en gång om året. På Virserums marknad. Som sagt, det klarar jag mig utan. Tillbaka till Liseberg.

Det finns en liten plats på Liseberg som heter Hedersplatsen. Där har kända människor gjort avtryck av sina händer och även skrivit sina autografer. Några har tryckt dit sina fötter och jag tror att det var Tony Richardsson som kört med ett däck över plattan, så att det räfflade mönstret syntes. Jag roade mig med att lägga mina händer på avtrycken och upplevde hur jag smälte in med mina händer när jag kom till Astrid Lindgrens plats. Jag är en stor beundrare av Astrid Lindgren. Självklart för hennes författarskap, men också för hennes liv och för hennes sätt att stå upp för det hon tyckte var fel. De flesta av oss har säkert ett speciellt förhållande till Astrid Lindgren.

Just nu använder jag hennes böcker för att underhålla och utveckla min lettiska. Pippi, Emil, Karlsson på taket. Vi kan det mesta av innehållet i böckerna. Därför har jag dem även på lettiska och tänker på så sätt lära mig mer och samtidigt ha roligt. När jag läser böckerna som nu har färgglada bilder, så kommer jag ihåg boken Kajsa Kavat, från det jag var liten. Det var min brors bok. Boken innehöll bara svartvita bilder. Det tyckte jag var trist. Min bror tyckte det var ännu tristare när jag hade försökt färglägga med tuschpennor i olika färger. Turkos, rosa, röd. Den pedagogiken förstod inte vuxna föräldrar eller min bror på den tiden. Att jag bara ville piffa upp och göra den roligare. Som Pippi Långstrumpsboken, som var i de allra klaraste färger. Det blev en liten tillsägning och jag har inte färglagt några fler böcker olovandes sedan dess. Kajsa Kavat-boken ligger kvar i föräldrahemmet och när våra barn var små frågade de vem som hade gjort det där kluddandet. När jag erkände att det var deras mor, så tittade de på mig och sa: Nähä mamma, nu skojar du! På återseende med ett leende!

PS. Idag är det Anna-dagen och jag vet inte hur många gratulationer jag har gjort till höger och vänster och framåt och kanske även bakåt. Det finns fina Annor lite varstans. Så om jag mot förmodan har glömt någon, så garderar jag med ett blogg-grattis. Jag undrar om de har haft tid att fira med bakelse eller tårta eller om de har haft fullt upp med att lägga lutfisken i blöt? På Anna-dagen ska julölet vara färdigbryggt på vissa platser i Sverige. På andra platser ska det börja bryggas idag. Det är fullt möjligt att göra något annat och sedan köpa julölet i mataffären eller på systemet. Just det, jag brukar baka julbröd som innehåller julöl, så snart dags att ta hem några buteljer.

Inga kommentarer: