fredag 26 december 2008

Abrakadabra funkar inte alltid

Det finns olika typer av gemenskap i julhelgen. Tröttnar du på släkt och vänner, så kommer annandagens rea som en befriare. Sätt inte så stort hopp till detta. Enligt min mening så behövs det inte många steg innanför dörrarna till Valbo köpcentrum, innan jag önskar någon slags trollformel som tar mig någon annanstans. Nej, förresten. En trollformel som tar alla andra människor någon annanstans. För när jag ändå är här, så kan jag ta mig en titt på de röda lapparna.

Det är ganska inne nu med förhandsvisning till reorna. Klubbmedlemmar får förtur. Med särskild inbjudan. Jag är inte så bra på att utnyttja dessa tillfällen. Ofta ligger de mellan klockan sjutton och tjugo en vardagskväll, vanligtvis en torsdag och då brukar jag ha viktigare saker för mig. Ett alternativ till förturen är före alla andra på morgonen. Detta känns mer som ett straff än ett erbjudande. Ska väckarklockan behöva ringa två timmar tidigare hos mig som är klubbmedlem? Då uppskattar jag mer procents rabatt på redan nedsatta varor. Det är den småländska parollen.

Så här i juletid vill jag inte göra mig ovän med den större massan av icke-smålänningar-som-läser-bloggen, men hur det än är så vore det ultimata en förhandsvisning endast för smålänningar plus extra procents rabatt. En mitt-på-dagen-förtur. När det kommer till skott, så är det väl ändå smålänningarna som kittlas mest av röda lappar? Eller vågar även gästrikar erkänna att ögonen glöder, blodomloppet pulserar och glädjen brusar som en mäktig älv, vid anblicken av reavaror?

Okej, jag antog utmaningen att tillbringa några timmar tillsammans med tusentals övriga. Vi hittade det vi sökte och även lite som vi inte sökte. Några av affärerna har valt att vänta med sin rea, så har du behov av trängsel, köer, parkeringsjakt och stillastående rondellkörning någon mer gång, så grattis. Det kommer mer. Det kommer fler dagar. Fast just nu är det ganska urplockat. I alla fall på Ipod-hyllorna. Det enda som var kvar var skyltarna med erbjudanden. Varorna var sålda. Mr T skulle göra ett byta av sina fårskinnstofflor som låg i ett paket från yngsta tonåringen. Från storlek 44 till storlek 45. Märkligt nog hittade vi tre olika 45:or, men endast högerfotens tofflor. Om vi väntar några dagar så har kanske vänstertofflorna blivit inbytta. På återseende med ett leende!

PS. Alexandra Rapaport firar födelsedag idag, 37 ljus i tårtan. Alexandra som är aktuellt i ettans stora julfilmatisering Selma som handlar om Selma Lagerlöf. Alexandra spelar rollen som Sophie Elkan. Sophie Elkan var också författarinna, född och död i Göteborg. Hon var sex år äldre än väninnan Selma. Sophie var gift med Nathan Elkan som dog i tuberkolos. Likadant gjorde deras ettåriga dotter. Sophie och Selma reste mycket tillsammans. En av dessa resor har vi kunnat se filmatiserad på SVT ikväll. Imorgon kommer andra delen av Selma. Jag följer den med stort intresse. I år är det 150 år sedan Selma Lagerlöf föddes. Hjalmar Gullberg sa att "Hon är drottningen i vår litteratur" och jag måste hålla med. Några prinsessor har det kommit efter henne.

Inga kommentarer: