söndag 20 december 2009

Rån är både gott och brott

Nu brinner fyra ljus i adventsljusstaken och vi har därmed firat fjärde och sista söndagen i advent. Ordet advent som kommer från latinets adventus, som betyder ankomst. Lägger vi till Domino, så handlar det inte om något sällskapsspel, utan det betyder Herren. Adventstid är alltså en nedräkning för Herrens ankomst. Adventsljusstaken är ett hjälpmedel för nedräkningen, adventskalendern en annan. För andra året i rad har vi en något annorlunda adventskalender i blogghuset och eftersom vi är fyra som samsas under samma tak, så får vi vara "luckansvariga" var fjärde dag. Någon gång under den gångna perioden har vi slarvat lika bra allihop och då har vi gjort ett uppsamlingsheat tillsammans. Det var trevligt och den enda gången det blev riktigt lyckosamt. För alla fyra samtidigt.

Jag vet inte för vilket år i ordningen vi har Lionsklubbens julkalender i vårt hem. Det rör sig inte om vilken klubb som helst, utan den från Virserum. Det är mina kära parenteser som förser oss med den. Någon gång innan den första december varje år så kommer den, tillsammans med en dragningslista, i ett kuvert. Förutom kalenderbilden, så har den sett likadan ut sedan min barndom och jag tror banne mig att vinsterna har varit likadana också. Kaffepaket och på speciellt utvalda dagar en del av en gris. Eftersom hela kalendern måste visas upp, så är det nästan bara att hoppas på att vi inte vinner här uppe i Hille. Då måste kalendern skickas ner igen och visas upp i Färghandeln. Om nu allt är sig likt från barndomen. Kan hända att det är ICA Krysset som gäller nu för tiden. De säljer allt från mjölk till sommarplantor. Där hämtar Virserumsborna sina postpaket också och köper frimärken. Kaffe och gris verkar vara en enkel sak i sammanhanget. Nästan mer logiskt än i Färghandeln.

Det är mer nostalgi än förhoppning om vinst, när det gäller adventskalendern från Lions i Virserum. Det var en av de småländska traditionerna, när granngubbarna kom in och sålde dessa platta, färgglada och juliga kalendrar. Granngubbar kanske de är idag. När jag var barn måste de ha varit i min och Mr T:s ålder. Intressant perspektiv. Svårt att inse att vi nu är i granngubbe- och grannkärringsåldern. För barnen i kvarteret. Kom just att tänka på att det är inte mer än rätt att vi stödjer Lions i Virserum år efter år. De stödde mig när jag som artonåring ville åka på sommarmusikskola till London. Nog stödde de allt. Jag fick resan tur och retur betald. Som enda motkrav hade de att jag kom tillbaka och berättade hur det hade varit. Det gjorde jag. Minns att jag visade diabilder, sjöng och drog ett tamburinnummer till inspelad musik. Lokaltidningen gjorde reportage. I Virserum skriver tidningen om missionauktionen i Bösebo och Nils Dacke-spelet som amatörteaterföreningen sätter upp varje sommar. Om inte det blir bankrån och det blir det rätt ofta i Virserum.

När jag var liten fanns det en polisstation i Virserum. När den stängdes så fanns lagens lång arm i Hultsfred. Tre mil norröver. Med något sparsamma öppettider, som ser ut som följer:
tisdag 09:00 - 15:00 (B)
torsdag 12:00 - 19:00 (D)
fredag 10:00 - 14:00 (E)
B.) stängt 11:30 - 12:00
D.) stängt 15:00 - 16:00
E.) stängt 11:30 - 12:00,
Vid andra tider, så får Virserumsborna i första hand försöka kontakta Vimmerbypolisen, som finns fem mil ännu mer norröver. Problemet med Vimmerbypolisen är att de har ännu mer sparsamma öppettider, men i alla fall så kompletterar de båda stationerna varandra och i Vimmerby är det måndagar som gäller.
Klockan 13:00 - 18:00 (A)
A.) helgfria måndagar

Vad göra all övrig brottslig tid? Då är det Oskarshamn som gäller. Oskarshamn som ligger cirka sju mil österut, vid kusten. Jämfört med Hultsfred och Vimmerby, så har de ganska generösa öppettider.
måndag 09:00 - 15:00
tisdag 09:00 - 15:00
onsdag 09:00 - 15:00 (C)
torsdag 11:30 - 19:00
fredag 09:00 - 15:00
lördag stängt
söndag stängt
C.) sista onsdagen i månaden öppet 13.00 - 16:00
Varje vardag som synes, men inte helger. Då återstår att vända sig till självaste högkvarteret för Polismyndigheten i Kalmar Län. Då är vi i Kalmar och från Virserum är det ungefär tolv mil söderöver. Ut mot kusten. En underbar stad och där har polisstationen öppet följande tider:
måndag 09:00 - 15:00
tisdag 09:00 - 19:00
onsdag 09:00 - 15:00
torsdag 09:00 - 19:00
fredag 09:00 - 15:00
lördag stängt (F)
söndag stängt
F.) sista helgfria lördagen i månaden öppet 10:00 - 14:00

Det gäller att uppmärksamma att det är sista helgfria lördagen i månaden, som det är någon idé att kontakta polismyndigheten i Kalmar. Så det är inte så märkligt att Virserum är ett rånar-Mecka. Som minst är det tre mil för polisbilen att åka i utryckning. Har rånarna då gjort den minsta lilla rekognosering, så är det bara att dra sydväst mot Åseda och där finns det miljoner små grusvägar med storskog runtomkring. Lätt som en plätt. De hinner till och med ha kaffetermos med sig och ta en njutarfika. För polisen är det som att leta efter en nål i en höstack. Eller som det ofta har varit, en rånarbil i mörkaste Småland. Visst, det finns larmnummer 112 och 11414, men vad hjälper det. Tolv mil blir fortfarande tolv mil.

När jag började skriva dagens blogg, så hade jag inte planerat att skriva om Kling och Klang i Virserum, eller frånvaron av Kling och Klang i Virserum. Fast det passar ganska bra att skriva om rån idag, eftersom det är precis vad Mr T och jag har sysslat med en stor del av dagen. Bli nu inte rädd och chockad. Vi sitter inte på några färgstänkta sedelbuntar, men däremot är frysen full av smarriga rullrån. Vi har blandat smet och gräddat i rånjärnet och jag har rullat kring pinnen med sådan fingertoppskänsla att nu har jag nästan ingen känsel i fingertopparna alls. De var i alla fall mycket enkla att rulla och ännu enklare att provsmaka. Supergoda! Det blir något gott att ta fram till julfikat och julglassen. Det kan säkert hända att det blir en smet eller två till under jullovet, som inte kommer att rullas utan vikas över ett glas. Så att det blir sådana där fina korgar som kan fyllas med glass, grädde, frukt och annat smaskigt. Som du märker så är julfrosseriplanerandet igång.

I takt med detta planerande, så känns det livsviktigt att planera för motionen också. Jag har ju antagit utmaningen att springa tjejmilen i augusti och dessförinnan, så ska en del andra motionslopp genomlidas på vägen. Hör dotterns träningsråd ringa i öronen... Ska man springa en mil, så ska man träna på att springa en mil också. Hur ofta? Så lät min följdfråga. Två gånger i veckan i alla fall, var svaret. Jag var rädd för det. Två mil i veckan är ju ingenting, det är bara det faktum att det blir bara två tillfällen att få det gjort. Jag har en känsla av att dottern också ville vara snäll och därför inte hugga i med det antal som hon egentligen menade. Det kan vara tre-fyra gånger. Ska försöka se dottern som en personlig coach, som hon är riktigt duktig på och inte som en joggingpolis.

Idag är det femtiofyra dagar kvar till vinter-OS i Vancouver. Visserligen är jag verkligen en sport-nörd, men kanske inte så att jag har OSnedräkning med lucköppning och allt. Jag fick hjälp med nedräkningen när jag kollade på Sportspegeln tidigare ikväll. Ja, det var verkligen ömsom vin, ömsom vatten för Sveriges del. Ser tungt ut på hockeyfronten. Där har jag ett tips till Bengt-Åke: ta ut hela SSK till OS. De är sugna på att vinna! Det ser bättre ut för skidfronten, både med och utan gevär. Själv ska jag ta mig en funderare på joggingupplägget samt kolla almanackan. Några kompdagar under OS skulle sitta fint. På återseende med ett leende!

PS. Fick höra kören sjunga min julsångstext i kyrkan ikväll. Det var sååå mycket folk, jag var sååå glad och det var sååå mycket julekling och juleklang. Den tar sig... Jag tycker mer och mer om den och då ska du veta att jag alltid har tyckt om den! Mr T var med och satt tillsammans med mig på andra raden på vänster parkett eller i första kvarteret som det väl brukar kallas i kyrkan. Mr T spelade in julsången. Så jag har lyssnat på den en gång till när jag kom hem. Det satte igång en ny jultextidé. Undrar om kören är medveten om
hur varm jag känner mig i hjärtat för att de har jobbat med sången? Undrar om de vet att de gav mig inspiration till en ny julsångstext? Undrar om de vet att jag tycker att det är dags för en CDutgivning till nästa jul? Det finns väl alltid något gott ändamål att ge pengarna till? Mr T har förresten varit på julfest på jobbet ikväll också. Dottern har varit på julklappsutdelning och sonen på träning. Så för en stund hade jag husfriden för mig själv. Rätt lyxigt ibland! Helt ensam har jag förresten inte varit. Hade sällskap av Mr Snöskyffel ett par gånger. Ett är säkert, vi behöver inte mer snö i Gävle nu. Skicka istället lite till Australien. De skulle säkert tycka det vore kul, med en vit jul. Shit, vad det rinner till rim... Ska vi ha rimstuga i bloggen i år?

Inga kommentarer: