söndag 6 december 2009

Dags att ta i med mjukvantarna

Andra advent och tre fjärdedelar av familjen har bland annat besökt Länsmuseet i Gävle och deras årliga julmarknad. En blandning av gammalt och nytt. Direkt i entrén så stannade vi upp och lät oss imponeras av det mäktiga pepparkakshuset, fast mer korrekt är det nog att säga pepparkaksslottet. Jag har gjort egen pepparkaksdeg idag och jag vågar inte tänka på hur många satser det måste ha gått åt för att färdigställa detta sköra slott. 300 gram margaring hur många gånger måste det multipliceras för att bli ett färdigt pepparkaksslott? Vilket enastående pillerjobb med belysning och genomskinlig, lite guldblänkande plast som fönsterrutor. Gröna skumgranar utanför slottsväggarna och självaste kungen på slottsbalkongen. När började skaparen med att göra arkitekturskissen?

Nu står väl slottet av pepparkaksmaterial där i muséets entré och blir dammigt. Så något smaskande blir det säkerligen inte tal om. Det skulle ha räckt till en hel del pepparkakssugna människor annars. Strax till höger om mastodontbygget, så var det ett bord med stickade vantar, sockor, halsdukar och mössor. I alla storlekar och modeller. Jag föll ganska snabbt för ett par fint stickade tumvantar i grått ullgarn. Jag drog på mig dem och de kändes ostickiga och rejäla. Det visade sig att de var dubbelstickade. Det gick alltså att dra ut en innervante som var lika fint stickad. Två vantar i en med andra ord. För endast etthundratrettio kronor blev paret mitt och nu ser jag fram mot första riktiga vinterpromenaden. Då ska jag gå med vantarna upp i luften och vinka till alla som går förbi.

Jag stickar ju själv och har en mamma som är fenomenal på stickning och så även en svärmor. Så jag lider absolut inte brist på stickkunskap, men just därför så uppskattar jag hantverket och räkna in garnkostnad, så blir det inte många kronor kvar till arbetstiden. Du hittar inte billigare på Åhléns accessoarhängare. Jo, förresten, det kan du nog, men då är inte kvalitén att jämföra. Dottern och jag köpte också varsin Läkerolplåtask. Det har inte så mycket med advent och jul att göra, men kan bli en roligare variant på pillerburk, när den är tömd på halspastiller. Kul med den lokala anknytning och trevligt med omväxling på ängeltemat som brukar pryda de små pillerburkarna av porslin.

Vi tog en snabb runda genom museets utställningslokaler och kunde återigen konstatera att vi har ett mycket fint Länsmuseum i Gävle med många fina utställningar. Klockan fyra ringde klockan i entrén. Stängningsdags. Du som har sett filmerna "Natt på museet I och II" vet att det är inget vidare att göra en övernattning på museum. Jag har tillräckligt med spänning i livet som det är. Vi skyndade oss nerför trapporna. En sväng runt Gävlebocken som står så ståtlig och grann på Slottstorget. Gävle håller på att bli en riktigt julig stad. När väl snön kommer, så blir det kanonfint.

Som jag skrev tidigare så färdigställde jag pepparkaksdegen tidigare idag. Nu ska den få vila lite innan kavel och pepparkaksmåtten tas fram. Dottern brukar vara en hejare på att få till fina pepparkakor. Sonen är en hejare på att nalla på degen. Vi alla är hejare på att mysa med glögg, pepparkakor och clementiner. Det är något av livets goda den här tiden. Omedveten var jag om vilken liten skattgömma som fanns i kryddlådan. Hittade nämligen flera paket med saffran. Kollade genast datumen och det var långt kvar till utgångsdatum. Gefle Dagblad gjorde en kostnadsundersökning bland olika livsmedelsbutiker i Gävle-området för en tid sedan och det visade sig vara en skillnad på 28 000 kronor kilot på det dyraste och det billigaste stället. Nu låter det fruktansvärt mycket, men jag antar att ingen av oss köper ett kilo, utan vi håller oss till de små halvgramspaketen.

Att saffranspriset har skjutit i höjden beror på regnbrist hos odlarna i Iran och att de också har lärt sig att ta betalt för sina varor. Flera regeringar i världen har uppmanat sina odlingsbönder att odla saffran istället för opium. Det är mer luckrativt. Det är alltså billigare att ha opium i lussekatterna, men det är kanske inte så lyckat på alla släktkalas och kyrkkaffen. För den som ändå vill testa, så kan det vara idé att slänga i lite gurkmeja också, så att vetelängderna åtminstone har rätt färg. Vem vet, det blir kanske det trevligaste släktkalaset någonsin. Glöm bara snabbt bort var någonstans du fick idén. Jag tar inte ansvar för dina opiumbullar. Jag tänker njuta dubbelt så mycket av saffransbaket i år. Njuta bara som en smålänning kan. Lyx som inte kostar skjortan, sådant gör en smålänning glad. Fast smålänningar med gallproblem ska avhålla sig från saffransbullar. Det får du gärna komma ihåg var du läste det. Den varningen kan rädda din jul.

Häromdagen när jag sprang igenom en galleria på stan så stod det ett par ungdomar och delade ut små kort. Jag trodde det var reklam för någon restaurang eller frisörsalong, så jag tackade nej. Jag hörde inte riktigt vad tjejen som jag gick förbi sa. Först när jag gått förbi killen som delade ut små kort, så hörde jag ordet klimatmarsch. Bra att de ställer upp och ger av sin adventstid, men kampanjen var ganska blek. Igår hade dottern sett en demostration på stan men hade inte fått klart för sig vad de demonstrerade för eller emot. Hon är en ganska smart tjej, så det måste ha varit en tillintetsägande demonstration. Återigen blekt. Imorgon börjar mötet i Köpenhamn som ska ge världen ett nytt klimatavtal. Ett försök till att stoppa den globala uppvärmningen. Det kommer femtontusen delegater från etthundranittiotvå länder. Mötet håller på från sjunde till artonde december. Kan tyckas vara en lång tid och några av oss funderar kanske på så världsliga saker som hur de ska hinna med alla julbestyr. Vi som inte reser bort i elva dagar har ju fullt upp med att hinna allt.

Elva dagar är nog inte mycket om etthundranittiotvå länder ska samsas om en och samma sak. Förhoppningsvis kommer de fram till något som gör att vi kan ge våra barn och barnbarn en större tro på framtiden. Kanske dags för oss var och en att tänka igenom vår egen situation och istället för att klaga på saffranspriser fundera på varför det är regnbrist i Iran och översvämningar i Kina. Vad kan du och jag göra för att sköta det förvaltarskap av jordens tillgångar som Gud har lagt på vårt ansvar. Allas vårt ansvar och inte bara Obamas. Allas vårt ansvar och inte bara Greenspeace åtagande. Allas vårt ansvar och inte bara miljöpartiets. Vore ju bra att de barn och barnbarn som kommer till världen inte behöver bo i en så skör och smutsig miljö som ett pepparkakshus i Länsmuseets entré. På återseende med ett leende!

PS. Idag är det femton år sedan som Daniella Josberg fick sluta sina dagar. Endast tjugotvå år gammal. Hon var en framåt och duktig döv tjej, som fick sätta livet till i Stureplansmorden. Första adventsljuset får brinna för henne ikväll. Det andra tänder jag för klimatkonferensen i Köpenhamn. Ljuslågan övervinner mörkret. Det är sådant hopp som vi måste ge framtidens vuxna, de som är barn och ungdomar idag. Så tänd ljus du också. I ljusstaken och i de ungas liv.

2 kommentarer:

Sussi sa...

Åh, tack för du påminde mej om Daniella Josberg..

Birgitta sa...

Å, tänk va tiden går fort att Daniella gick bort 15 långa år sen. Ska tänka på henne när vi tänder ljus ja en dag senare men bättre sent än aldrig.
Tack för påminnelsen. Kram Birgitta