måndag 14 december 2009

Protokollfört professionellt pubbesök

Hjälp så professionellt allt blev helt plötsligt. Jag måste åtminstone i denna blogg försöka tänka professionellt. Tidigare har jag bara skrivit, men nu känns det som om jag måste höja ribban till någon slags professionell nivå. Bloggföljarna kanske börjar undra. Vad är detta? Någon enstaka bloggföljare begriper direkt och kan förflytta sig till rummet för det senaste styrÖLsemötet som har gått av stapeln tidigare ikväll. Jag tror att jag i en tidigare blogg skrev om att det blev ett extramöte. Insatt med mycket kort varsel. Ett slags överleva-julen-after-work. Vid halv-sex-tiden kunde samtliga styrÖLsemedlemmar slita sig från skrivborden, notställ och dansskor. Ja, allt vad som kunde hålla oss sysselsatta under dagen. När mörkret hade lagt sig, snöflingorna singlade ner från skyn och hungern satte in, så kändes som om dagens tidigare timmar bara hade varit en transportsträcka. Helt ärligt, så kändes det som om det hade räckt med ett enda dagslångt styrÖLsemöte.

Innan avgång så kollades det upp om de små platta fyrkantiga VIP-korten var nedpackade och allt var i sin ordning. VIP-korten som är mycket funktionella som glasunderlägg. Jag tror faktiskt att det var ordningskvinnan tillika sammankallande som för kvällen var mest hungrig. Det kan tyckas ganska oprofessionellt av henne att ha med sig en liten matlåda tidigare under dagen. Men hon hade verkligen tänkt. Inte bli för mätt, utan helt rikta in sig på att bli serverad raggmunk på Bishops Arms. Raggmunk blev det, men tyvärr var vi tvungna att tänka om när det gäller den traditionella inledningen av styrÖLsemötet. De serverade inte Helsinge Rököl längre. Det är märkligt, men sant. Nu känns vår mission på något sätt ännu viktigare. Att få hem Helsinge Rököl till Systembolaget i Gävle. Vi tog beslut att ansökningspapper skulle fyllas i vid nästa möte. Den fjärde januari tjugohundratio.

Ansökningspapper som sammankallande har hållit reda på i en stor flytt nu under hösten. Jo, det stämmer verkligen. Hon är professionell. Låt mig återkomma till detta faktum lite längre fram i bloggen. Hör av dig om du är intresserad av att få ta del av några pavor Helsinge Rököl. Du kommer inte att ångra dig. Den får utan att blinka fem sejdlar av fem möjliga. Just det, vi enades om ett plus också. Fem sejdlar plus! Raggmunken kom in, något för salt, men eftersom vi så lägligt var på styrÖLsemöte, så fanns det öl att tillgå. I första rundan blev det ett Vinteröl från Skebo Bruksbryggeri. Ett bryggeri i Roslagen. På deras hemsida finns platserna uppskrivna var man kan avnjuta deras öl, men tyvärr är den inte uppdaterad med Bishops Arms i Gävle. Så det får du läsa här istället. Det är inte helt enkelt att få en klarhet om de började brygga 2006 eller om de började bygga då. I alla fall så ser det väldigt fint och öligt ut. Skulle inte ha emot en styrÖLseresa dit.

På deras hemsida finns också information om en Öl- och whiskeyfestival i Örebro. Två av mina favoritdrycker på en och samma festival. Inte alls så tokigt. Men nu har jag gått utanför protokollet. Ganska oprofessionellt av mig. Vi åt och lät oss mättas av en riklig men översaltad portion raggmunk med fläsk och lingonsylt. Nu ska jag redogöra för det i denna blogg ofta omnämnda ordet: professionell. Först ska jag bara nämna att vi gav Vinterölet från Skebo tre sejdlar. Vid första smaken så var det helt grymt gott. Men ju längre ner mot botten som ytan kom, så kändes det uddlöst. Jag tyckte att färgen påminde om en slurk hostmedicin och smaken var tyvärr inte mer upphetsande än så. Det drog ner mitt betyg. Så här i efterhand undrar jag om jag inte var för snäll som gav det en trea. Men bedömt är bedömt och vi må betänka att besvikelsen över Helsinge Rököls frånvaro, gjorde både oss och smaklökarna besvikna.

Två tredjedelar av mötets deltagare bestämde sig för att svepa en ny ganska så direkt. Det var nu som den tredje medlemmen harklar sig bestämt och säger: Eftersom jag ska jobba imorgon bitti och är professionell, så ska jag inte ha mer. Hon sa det med sådan tyngd att det var ingen av oss som tvivlade. Hon skulle inte ha mer. Hon ska upp imorgon bitti och sjunga solo i kyrkan. Då blir det ingen sen kväll på puben. Vi övriga vinkade till oss kyparen och bad honom rekommendera något sort som skulle passa efter Skebosejdeln. Det fanns inget han kunde rekommendera efter vår första öl. Varje försök skulle likna en Corona, men det skulle i så fall gå bra att få in en limeskiva också. Det förvånar mig lite att en pub i Bishops Arms klass inte har något att rekommendera efter Skebos Vinteröl. Vi hade tydligen dragit till med tyngden direkt. Jag tycker att detta visar att Helsinge Rököl snabbt som attan måste tillbaka till pubens ordinarie utbud.

Eftersom vi hade hållit oss till stadgarna och redan druckit en ny öl för kvällen, så kunde vi nu unna oss att gå på något gammalt, väl beprövat och då fick det bli ett Närke-öl som var mörkt och mustigt med det något så passande namnet, håll i dig nu, Mörköl. Dags att hålla i dig igen, för nu kommer kvällens skräll. Vår professionella medarbetare ber nu om ett litet glas av samma ölsort. Visserligen väldigt trevligt att hon väljer att sällskapa oss, men i samma andetag undrar vi övriga två vart tog professionalismen vägen? Nog om professionalismen, vi, ordföranden och protokollföraren, vet att sammankallande besitter en enorm professionalism. I allt vad hon tar sig för. Vi två som förundras över henne, kan inte låta bli att imponeras över det antalet öl hon säger sig kunna svepa. Vi är tveksamma till om vi någonsin ska kunna matcha det. Inte ens om vi båda hjälps åt.

Vi kommer nog någon gång under vårkanten dock ha ett specialstyrelsemöte, då vi åtminstone försöker hänga med så gott det går. Helt inom ramen för dagordningen förstås. Närkes Mörköl har vi druckit tidigare, men eftersom detta var det första styrelsemötet som vi sejdelangav varje beställning, så kommer betyget för Mörkölet här: Fyra sejdlar. Fortfarande av fem möjliga. Vi konstaterade att sådana här styrÖLsemöten är nödvändiga och den här tiden på året livsnödvändiga. Nu till den mest professionella minuten på hela kvällen... då sammankallande helt plötsligt säger: Nej, flickor, nästa buss måste jag ta. Vi två övriga ville ju inte vara mindre professionella, så det fick bli ett snabbt svep och botten upp, som på något märkligt sätt gick rakt upp i hjärnan istället för ner i magen.

Att få vara glad och lite städat fnittrig en måndagskväll tillsammans med två av de bästa kollegorna i världen är en ynnest. Vi gjorde rätt för oss med kontanter och betalkort och tjugosju kronor var i dricks och klev ut i decemberkvällen. Snöflingorna landade på oss och vi betraktade den ståtliga Gävlebocken och ökade stegen till busshållsplatsen, när treans buss kom och körde förbi oss. Om det var så här varje måndagskväll, så skulle inte en människa klaga på måndagar något mer. När vi ses nästa gång, så har det varit jul och nyår och vi får inleda ett nytt ansvarsfullt och professionellt styrÖLseår. Jag tror att det kommer inte att komma in några förvarningar om avgångar från styrÖlsen. Om jag har rätt känsla i kroppen, så tror jag att detta är en styrÖLse som har evigt styrelseledamotsdeltagande. Det är nämligen så att detta är en styrÖLse som ger mersmak. På återseende med ett professionellt leende!

PS. Jag vill poängtera att jag inte tillhör den kategori av människor som tycker att skrytsamhet är klädsamt. Jag vill absolut inte ha det epitetet på mig själv. Jag kunde ändå inte låta bli att plocka fram min iPhone och dela dess fördelar med övriga styrÖLsen. Jag ser den som ett hjälpmedel på kommande styrÖlsemöten. En professionell tillgång, eftersom den innehåller gratisfunktionen: Nya öl på Systembolaget. Vi kommer alltså på plats kunna kolla upp lite nyheter och sätta bartenders på hal is. Om du själv nyttjar appsen på din iPhone och får se att Helsinge Rököl är en NYHET på hyllorna, så kom då ihåg att skänka en god tanke till styrÖLsen. Vi har då lyckats med vår vision. När du tänker gott som bäst, så sitter vi nog och höjer en sejdel, för den gången ska vi tre vara så professionella att inte ha morgonbönsuppdrag tidigt påföljande morgon.

5 kommentarer:

Meta sa...

Protokollet läst och justerat, med ändringen att 3:ans buss inte körde förbi styrÖLsen för att lämna den snopen kvar i staden, utan för att snällt vänta in styrÖLsens ankomst till busshållplatsen.

Ing-Marie sa...

Tack, helt riktigt! Det ska styrÖLsen vara tacksam för, så slapp vi skavsår på armbågarna...
Jag tycker nog att vi ska göra ett tillägg i stadgarna att det är delning av taxi som gäller om inte cykel eller buss finns att tillgå!

Ing-Marie sa...

Jag kanske skulle ha skrivit något om ölbedömningen och ge ett officiellt tack till Sussi som faktiskt kom med förslaget? TACK SUSSI för ditt bidrag till styrÖLsen!

Sussi sa...

Jag???:)

Ing-Marie sa...

Just du Sussi! Du gav oss förslaget att betygssätta i din kommentar den 28 oktober för protokollet som jag skrev den 26:e. Tack än en gång!