tisdag 7 oktober 2008

Birgitta, Budapest, B Tommy Blir Blandad Blogg

Statistiken har några år på nacken. Siffrorna är inte dagsfärska, utan från den 31 december 2005 närmare bestämt. Siffror som visar att det finns drygt fyrtiotvåtusen kvinnor i Sverige med tilltalsnamnet Birgitta. Det finns anledning att tro att det kan vara några färre idag. Jag tror inte det har tillkommit särskilt många. I och för sig så kommer de gamla namnen tillbaka. Men det dröjer nog några år till innan nyblivna föräldrar döper sina små flickebarn till Birgitta, Annika, Rose-Marie eller Ann-Helen. Tittar vi på de nyfödda i Gefle Dagblad, så ser vi att nu gäller namn som Ebba, Elna, Elsa och Elly. Namn som för mig tillbaka på nostalgiresan och jag hamnar i tankarna hos mammas fastrar, en gammal strängmusikant och en scoutledare, som idag har den aktningsvärda åldern av 80+.

En lika gammal statistik talar också om att allt som allt så finns det 178 855 kvinnor som har namnet Birgitta någonstans i dopattesten. På så sätt hör namnet till ett av våra vanligaste kvinnonamn i Sverige. Birgitta som betyder "den höga" eller "den upphöjda". Vilken flott betydelse. Visst är det väl fascinerande att veta att någon satt på självaste nyårsafton år 2005 och samlade ihop alla Birgittor på ett och samma papper. Förhoppningsvis hade personen hjälp av en dator och ett lättletat register, så det blev tid för lite skumpa på tolvslaget.

En mycket kär och nära vän till mig har namnsdag idag. Birgitta, grattis på namnsdagen! Du får även ett blogg-grattis och det gäller alla andra över etthundrasjuttioåtta tusen kvinnor som idag smaskar bakelser. För det hoppas jag att ni gör. Är det någon gång man ska äta bakelse så är det på namnsdagar. Själv skulle jag idag välja en stor och maffig Budapest, men tyvärr jag har inte någon namnsdag idag. Jag har en massa andra namn som ingen kotte till nybliven förälder skulle välja att ge till sitt flickebarn. Ann Ing-Marie Christina. Inte ens om jag vore ett helgon, skulle någon välja något av dessa namn. Jag har min gamla moster att tacka för namnet Ann. Min mamma ville Christina, men pappa och en fem år äldre bror insisterade på Ing-Marie. Två mot en. Ing-Marie fick det bli. Ett dubbelnamn som om man tar bort sista ledet endast ståtar med ett Ing. Vad betyder det? En gammal asaguds namn.

Hur som helst, om jag bara använder initialerna på tilltalsnamnet, IM, så blir det samma bokstäver kvar som förkortningen till Individuell Människohjälp och det är inget att skämmas att bli förknippad med. Individuell Människohjälp är en känd biståndsorganisation som kämpar mot fattigdom och utanförskap. Rätt intressant att denna organisation startades före andra världskrigets utbrott och i år firar de 70 år. Återigen får jag passa på att i denna blogg säga ett stort grattis. Jag bockar ödmjukt inför denna kamp för medmänsklighet. Jag hoppas att jag med mina initialer, ekonomiskt stöd men framförallt med min person på något sätt stå upp för deras arbete och göra det rätta.

Tillbaka till dagens namnsdagsbarn. När jag tänker Birgitta, så tänker jag på min fina vän. Men jag tänker också på heliga Birgitta eller Birgitta Birgersdotter som hon föddes till. Epitetet heliga kom långt senare. Hon föddes visserligen inte in i vilken bondefamilj som helst, utan hennes pappa Birger var lagman i Uppland och hennes mamma hade Folkungaätten på sitt familjeträd. Birgitta föddes 1303 och hon växte upp i det medeltida Sverige. Hennes uppväxt präglades av att familjen, både på hennes pappas och hennes mammas sida, tillhörde den ledande politiska makten. När Birgitta var 12 år så dog hennes mamma och Birgitta skickades bort till en moster i Östergötland. När Birgitta var 13 år så giftes hon bort mot sin vilja. Hennes man Ulf var fem år äldre.

Birgitta hade redan som barn sett syner och hade en önskan om att få leva som jungfru. Hon lyckades också be sin man att leva i avhållssamhet de första åren av äktenskapet, men sedan kom åtta barn ganska så på löpande band. Birgittas fromhet smittade av sig på hennes make och de både följdes åt på pilgrimsvandringar till Nidaros, som numera heter Trondheim i Norge och till Santiago de Compostela i Spanien. Maken Ulf dog i mitten av 1340-talet och Birgitta delade upp tillgångarna till sina arvingar och till fattiga och gick in i Alvastra kloster för att leva i enkelhet.

År 1349 begav sig Birgitta till Rom. Hon var alltså 46 år gammal. Hon hade många uppenbarelser och hon var inte rädd för att peka på det andliga förfallet bland kardinaler och andra människor. Hon känns fräsch på något sätt. Hon gjorde många pilgrimsresor under de kommande åren och när hon är 68 år gammal så börjar hon vallfärda till det heliga landet. Vägen går över Neapel och Cypern. När hon återkom till Rom två år senare så var hon svag och sjuk. Hon dog strax senare i sin bostad i Rom. Idag inrymmer byggnaden kyrka, kloster och gästhem. Kvarlevorna fördes tillbaka till Sverige. Det var hennes önskan. De förvaras i ett relikskrin i Vadstena klosterkyrka. Jag kan inte låta bli att fascineras över denna kvinna, som med sina uppenbarelser och syner vågade gå ut i världen och framföra budskapet till både politiska och kyrkliga ledare. Grattis på namnsdagen alla Birgittor! Jag sympatiäter gärna en bakelse med er alla i min tanke! På återseende med ett leende!

PS. Birgitta född Birgersdotter, numera mer känd som den heliga, startade också en orden, den allraheligaste Frälsarens orden, enklare kallad Birgittinorden. Nu finns det fyra grenar, varav den svenska grenen finns i Djursholm och Falun. I Falun har jag varit och ätit en god lunch och sett mig omkring och jag kan rekommendera ett besök där. Vackert beläget och med en fridfull miljö. På tal om namn. Den här veckan gästas symfoniorkestern av en dirigent som heter B Tommy Andersson. Han tilltalas alltså B Tommy. Vad det nu ska vara bra för? Hoppas att han får ihop musiken så att det blir en bra konsert på fredag kväll. Annars kanske orkesterledningen ska lägga till en krona och satsa på A Tommy nästa gång? Jag funderar om jag får tillfälle att presentera mig som A Ing-Marie C?

Inga kommentarer: