lördag 17 januari 2009

Resultatfyllt

Det är viktigt med rätt utrustning och förberedelser när det gäller att högprestera. Tyvärr så fick jag inte så mycket tid på mig att ställa in mig på dagens prestation. Stockholm Maraton. Jag annonserade denna tilldragelse i min fejsboksstatus och fick en del imponerade kommentarer tillbaka. Saken är den att jag hade glömt det viktiga ordet: shopping. Det skulle alltså vara Stockholm Shopping Maraton. När jag vid hemkomst delgav sluttiden, som hamnade på 5:45:31, så visade sig att en del var imponerade fortfarande. Det behövdes tydligen inte ett riktigt maratonlopp, för att få folk att bocka och buga. Nästan sex timmars shopping räckte.

Jag vill förtydliga att inom denna tidsram, så ingick en riktigt läcker lunch på en nyrenoverad restaurang. Så det fanns mycket vackert att sätta blicken på, inte minst tallriken. Kött, gröna sparrisar och kräftstjärtar som låg och väntade på ett mycket fascinerande såsmönster. Kocken hade ansträngt sig lite. Jag och yngsta tonåringen gästade också hovstallet. Något vi har planerat att göra under en ganska lång tid, men det har inte blivit av. Så där som det blir ibland. Nu gavs möjligheten att hamna lite spontant i Stockholm, så strax före klockan två, stod vi i kön för att titta på de kungliga kusarna. Det var ett mycket intressant besök. Det inkluderade mycket historik, vilket ligger mig varmt om hjärtat. Tonåringen fick nöje att pussa lite på de ståtliga hästarna och ögonen fick vila sig en stund på alla guld- och silverplätterade träns.

Vi fick se Sjuglasvagnen och vagnen som kungaparet åkte i vid sitt bröllop, vagnarna som används till Solliden på nationaldagsfirandet och den vagn som drottningen lät renovera till kungens femtioårsdag. Dryga timmen tog studiebesöket. Femtio kronor för de stora och tjugo för de små. I det priset fick vi även se skrittkarusellen gå. All övrig tid ägnades åt shopping. Vi hade redan innan bestämt att enbart kolla i sådana butiker som inte finns på hemmaplan. Jag fick till och med igenom ett besök hos Gudrun Sjödén på Regeringsgatan. Där pågick en mycket urplockad rea, så det såg mest ut som hos Hennes & Mauritz så här års. En massa plagg framplockade från nittonhundrasjuttiotalet och framåt, som inte alls har ingått i de senaste kollektionerna. Jag hoppas på vårkollektionen och något fint hjärtmönster. Jag längtar efter ett invävt hjärta. Är det för mycket begärt?

Tonåringen fick vatten på sin kvarn att det fanns absolut ingenting där att köpa och jag måste ge henne rätt. Det såg ut som en Second Hand-butik med mycket bra kvalité på kläderna och dessutom helt och rent. Det fanns ett par svarta dansskor på rean. I min storlek dessutom. Jag funderade en stund på om de inte skulle vara ypperliga att dansa linedance i. Jag beslutade att invänta vårkollektionen och se om mönstret på sulan, under skon, skulle komma som tryck i skinnet på skons översida. För sulan var snyggare än den synliga ovansidan. Jag har alltid varit värdelös att gå på händer, så jag skippade skoköpet.

Vi åkte inte hem påslösa. När vi mötte Mr T i korsningen Drottninggatan-Kungsgatan så hade vi två synliga shoppingbagar. Sanningen är att de var och en innehöll en oräknelig mängd mindre shoppingbagar. Nöjdast är jag med en tunika, som jag kan använda direkt med en långärmad t-shirt under. Den kommer att göra sig fint en vacker sommardag också. Kanske bäst en sådan dag som jag har tillbringat på stranden och på kvällen behöver något svalt och matchande till den kräftfärgade huden. Dubbelnöjd över att hitta den för halva priset. Jag glömde tydligen ett viktigt ord till. Stockholm Småländsk Shopping Maraton.

Tonåringen slog till på några riktigt fina linnen och vi kom överens om att dela på några härliga scarfsar. Tonåringen fyndade även tulpaner när torghandlarna på Hötorget plockade ihop. Tio svenska kronor för en tulpanbukett. Jag stod med påsarna vid sidan om och tittade nöjt på när hon valde bukett och hivade fram guldpengen. Stockholmstulpanerna samsas nu med de Sörbyodlade, i en färgsprakande vårkaskad på köksbordet. Det kan behövas lite hopp om våren, när vi har vistats utomhus stora delar av dagen, i allt från -10 grader ner till -16. Fast en trevlig Stockholmstur värmer inombords. Dessutom är Mr T helt lyrisk över sina två konserter med Filharmonin i Stockholms konserthus. Mahlers 3:a. Den hade han aldrig spelat förut. Jag unnar honom denna spelglädje. På återseende med ett leende!

PS. På tal om Mr T och spelglädje. Idag var han en del av Melodikrysset. Lodrätt 5, två bokstäver. Där spelade Mr T fram det rätta ordet som ska vara NY. Det är på så sätt STIM-pengarna ramlar in. De räcker till en Hötorgsbukett tulpaner alternativt en vårscarfes. Något år kan det räcka till ett restaurangbesök. Ytterst sällan till en ny trombone. Fast när det kommer till kritan, så är spelglädjen obetalbar.

Inga kommentarer: