fredag 6 juni 2008

Om Sveriges Nationaldag bloggar jag

Gratulerar alla svenska medborgare. Det är vårt lands speciella dag idag. Nationaldag. Värmeböljan håller i sig och det rinner många liter svenskt svett idag. Mr T steg upp i ottan för att magnetröntga sig. Grannen som bor närmast dammsuger med altandörren öppen. Grannen mitt emot tvättar bilen. Någon använder grovtvättstugans alla maskiner.Äldsta tonåringen har hoppat iväg på sina kryckor för att coacha en pojklagsmatch. Bloggaren sitter och bloggar. Det verkar som en helt vanlig dag. Men almanackan annonserar helgdag och Nationaldag. Grattis till oss allihopa.

Mr T har genrep under dagen inför nationaldagskonserten klockan sjutton noll noll. Jag tänkte gå dit, lite extra uppiffad och klämma in i nationalsången tillsammans med övriga konsertbesökare. Jag tippar på att det för övrigt blir en del Wilhelm Pettersson-Berger och så traditionsenligt Lars-Erik Larssons "Förklädd Gud". Musiken är vacker och böljande och den berör på djupet. Skriven år 1940. Mitt under brinnande krig. Texten är skriven av Hjalmar Gullberg och handlar om guden Apollon i antikens mytologi. Han är dömd till att uppträda som människa under ett år och ska tjäna som dräng hos kungen. Även om texten är skriven med tanke på mytologi och platser långt härifrån, så känns det ganska lätt att sätta ner texten här i Sverige, mitt i livet.

VII:
"Än vandrar gudar över denna jord. En av dem sitter kanske vid ditt bord. Tro ej att någonsin en gud kan dö. Han går förbi dig, men din blick är slö. Han bär ej lyra eller purpurskrud. Blott av hans verkan känner man en gud. Den regeln har ej blivit överträdd: är Gud på jorden, vandrar han förklädd".
IX:
"Bjuder ett mänskoöga till stilla kärleksfest oss, kyliga och tröga, som folk är mest, lägger som himmelsk läkning för djupa själasår, en vän, fri från beräkning, sin hand i vår, synes en ljusglans sprida sig kring vår plågobädd - då sitter vid vår sida en gud förklädd".

Någon omtänksam och kreativ människa i kvarteret har nu hissat flaggan på stången. Det ser så där friskt och högtidligt ut som det ska göra när flaggan är hissad. Blå och gul och med rätta mått. Dessutom hel. Det ser helkonstigt ut med för stor eller för liten flagga på stängerna. Trasiga flaggor bör lagas eller bytas ut. Varför överhuvudtaget hissa en trasig flagga? Det finns en lång historik att läsa om Sveriges flagga och det finns också exakta måttangivelser och även exakta direktiv för färgerna. Så känner man för att måla sitt hus eller något rum med svenska flaggans färger, så är det bara att gå till butiken och ge dem koderna enligt de olika färgsystemen. Det finns till och med en speciell flagglag, som är över etthundra år gammal.

Jag har hört många olika förklaringar till varför flaggan är blå och gul. Vad färgerna symboliserar. Av de olika tycker jag bäst om den med att gult står för rågen och blått för himmelen. Både himmel och jord förenat. Om den föreningen är vacker enligt min mening så fungerar även förklaringen att gult står för solen och blått för vatten. Idag passar den förklaringen allldeles ypperligt. Solen skiner och allt levande längtar efter vatten. Det finns säkert någon mer riktig och rätt förklaring, men jag befarar att övriga förklaringar handlar om krig och elände. Vi höll på med sådant förr i vårt land. Nu har vi varit befriade från sådana hemskheter så länge att vi nästan har börjat ta friheten för givet.

Jag gör en stående bloggavslutning för nationaldagen och hyllar vårt land, allt det vackra och skriver en förhoppning om att vid denna tidpunkten nästa år, så har vi tagit ett steg i rätt riktning. Ett steg mot att möta varandra. Att bry oss om varandra. Att medan vi har tiden och friheten passa på att säga vad vi tycker och känner. Vi har fått en helgdag och även om vi tar tillfället i akt att få saker och ting gjorda, som är svåra att hinna med i vardagen, så kanske vi ändå hinner tänka tanken och göra slag i saken att visa vår tacksamhet för friheten i vårt land. Den är värdefull och det är synd om vi kommer på hur värdefull den är, den dag då vi kanske inte har vår frihet längre. Vi får inte slå oss till ro och ta allt för givet. Livet är inte bara blått och gult. Inte bara himmel och råg. Sol och vatten. Det är vi människor också och vad vi väljer att fylla det med. Du gamla, du fria, du fjällhöga nord. Du tysta, du glädjerika sköna. Jag hälsar dig vänaste land uppå jord. Din sol, din himmel, dina ängder gröna... Ha en underbar dag! Den är din. Den är min. Den är vår dag tillsammans. Ytterligare en dag i frihet!

PS. Vad sägs om lax och färskpotatis med kall krämig örtsås till nationaldagslunch? Sommartårta till kaffet? Jag säger bara: Smaskens! Vi avnjuter alltihop ute i det fria. På återseende med ett leende!

Inga kommentarer: