torsdag 26 juni 2008

FORE!!!

Äldsta tonåringen skulle på uppvaktning. Två sköna födelsedagsbarn, som tillsammans fyllde tjugoett år. Delat på två så blev den ena 12 år och den andre 9 år. Äldsta tonåringen bestämde sig för att uppvakta med ett presentkort på golfklubbens pay & play-bana. Eller närmare bestämt två presentkort, ett till tolvåringen och ett till hans lillebrorsa, nio-åringen. Två golfintresserade fotbollsspelare, som antagligen inte helt och hållet har bestämt vilken karriär de ska satsa på. Än så länge är nog båda sporterna lika roliga, viktiga och svårt att skilja vilken som är hobby och vilken som är på blodigt allvar.

Äldsta tonåringen kollade upp att för juniorer skulle ett sådant presentkort kosta sjuttio kronor styck. Överkomligt för en nykläckt student med ganska regelbundna inkomster. Han cyklade ut till golfshopen för att fixa fram två presentkort till kalaset. Snopet konstaterar han att pay & play-presentkorten inte alls kostar sjuttio kronor för juniorer. Inte om man köper dem som presentkort, i förväg. Då kostar de som vuxenkort, alltså etthundra kronor. Golfklubbens motivering var att "vi kan ju inte veta vilken ålder den har som sedan kommer och spelar". Att äldsta tonåringen skulle ha presentkorten till två juniorer à 12 och 9 år, hade ingen som helst betydelse på golfklubben.

Det var inte läge att tänka om för äldsta tonåringen och byta presentidé. Speciellt inte när han visste om att just det här pay & play-kortet skulle bli uppskattat. Han betalade därför etthundra kronor styck. Det vill säga sextio kronor för mycket för två kort tillsammans. Det där kändes inte helt ok för mamma bloggaren. Inte för de sextio kronornas skull, utan för dumheten hos Gävle Golfklubb som inte har finurligheten att trycka upp två olika typer av pay & play-presentkort. Ett för vuxna à 100:- och ett annat för juniorer à 70:-. Då hade problemet varit lättlöst för både klubben och för kunderna. Alternativ skulle man kunna tänka sig en så briljant lösning att försäljerskan skriver en liten notis på befintligt presentkort: Gäller spel för juniorer. Värde 70:- och så en liten signatur.

Detta kräver visserligen lite egen tankeverkstad hos försäljerskan och verkstaden var stängd den här dagen. Så då fick yngligen punga ut med lite extra cash, vilket fick den bloggande modern att slå numret till golfklubbens kansli. Sådant är underhållande och sätter piff på en redan vacker semesterdag. Golfklubbens kansli, det är NN. -Hej, jag heter Ing-Marie Lundberg och jag ringer med anledning av att min son var hos er och skulle köpa ett par presentkort till två grabbar på 12 och 9 år. Det skulle bli födelsedagspresent. Han hade kollat upp på nätet innan att de skulle kosta 70 kronor styck. Ja, men det gäller bara om man köper det här och spelar direkt. -Ja, fast det stod det ingenting om på nätet och varför ska man köpa ett presentkort till för att sedan spela direkt? Presentkort ger man väl bort i present först? Jo, det gör man väl, men vi kan ju inte hålla reda på vilka åldrar det är som kommer och spelar sedan. Så då blir det så här att man får betala fullpris. -Det skulle ni på golfklubben kunna lösa mycket smidigt genom att trycka upp två olika presentkort, ett för vuxna och ett för juniorer. Ja, i och för sig, men nu har vi inte det och då kostar det hundra kronor om man ska spela. -Fast egentligen kostar det bara sjuttio kronor om man är junior... Ni gör det besvärligt för era kunder. Jag funderar på om det hade varit lättare om jag som vuxen hade köpt presentkorten? Nej, det spelar ingen roll vem det är som köper korten, det förstår du väl? Det är när den som ska spela kommer som det blir problem för oss att veta om den har fått ett presentkort som junior eller som vuxen. -Ja, fast det problemet har ni ju skapat själva på golfklubben genom att inte ha två olika presentkort. Tråkigt att det ska behöva drabba era kunder. Speciellt era unga kunder.

Nu kunde jag med lätthet konstatera två saker. Den från början smått irriterade damen hade blivit än mer irriterad. Dessutom så hade hon inte förstått min fråga om det hade varit lättare för en vuxen att köpa presentkorten, underförstått fått rätt pris till juniorer. Jag kan ha fel, men ibland känns det som det är lättare att misstro en yngre person. Ok, din son kan komma hit så kan han få pengarna tillbaka. -Jag har en bättre idé. Skicka ett pay & play-kort till hans hemadress, så slipper han som kund göra sig det extra besvär som egentligen ligger på golfklubbens bord från början, att rätta till sin försäljningsteknik på presentkorten. Ja, ja, ge mig hans adress så skickar jag det idag. -Tack ,det var vänligt. Han heter... och adressen är... postnummer... i Gävle.

Så nu går Gävle Golfklubb miste om de lättförtjänta slantarna som de tog för mycket av ynglingen som skulle på junioruppvaktning. Dessutom fick de öka på summan med fyrtio kronor, eftersom äldsta tonåringen inte kan spela på junior-presentkort. Vuxen-kortet kostar ju som bekant etthundra kronor. Så om ni tycker att green på artonde hålet ser lite oputsad ut, så beror det nog på att pengarna har inte räckt till ända ut. Jag tar det på mig. Hur är det man brukar säga? Lätt fånget, lätt förgånget. Eller: Den som biter efter mycket, mister säkert hela stycket. För golfklubbens del så miste de denna gång lite mer. Så ha lite överseende om inte bollen rullar lika lätt mot hålet nästa gång du spelar. Hur ska det gå för klubben om de bestämmer sig för att göra slag i saken att trycka två typer av presentkort? Kan hända att en och annan blir lite putt, precis som damen i golfklubbsluren. Jag har bara ett råd att ge dessa putt-människor. Hitta en bunker och stanna där. Fundera en stund och tänk på att det finns en golfterm som heter Out-of-bounds. På återseende med ett leende!

PS. Vet du om att Mark Twain tyckte att spela golf var att förstöra en annars trevlig promenad. Vilken putt-gubbe va?

Inga kommentarer: