söndag 31 januari 2010
Inte första och absolut inte sista lergrytesamlingen
lördag 30 januari 2010
Walk a mile in my shoes
Jag har full förståelse för att det är idiotiskt att lägga teckenspråkslektioner som sista pass en torsdag eftermiddag. Slutet på dagen och nästan i slutet på veckan. Att det sedan kommer en ny lektion direkt på fredagsmorgonen, så att hjärnan inte hunnit arkivera kunskapen från gårdagen, gör inte det hela enklare. Det där problemet finns överallt i vårt samhälle, så det är inte något som enbart gäller skolvärlden. Men visst har jag många gånger önskat att det fanns mer kunskap och insyn i den verksamhet som verkligen finns i skolan. Det är en sak att planera verksamheten, men helt klart något helt annat att genomföra den. Det vore önskvärt att de personer som ska genomföra den, det vill säga lärarna, också hade möjlighet att vara med och planera den. Ett tjänstebyte vore inte dumt. Att Skolverkets personal, kommunledning, skolledning och schemaläggare någon gång tog en lektion, som förväntas vara tre gånger sextio minuter lång och försöka få alla elever med på samma ambition.
torsdag 28 januari 2010
Lapp-at och klart
Jag smet in i duschen och hade väl inte mer än blött ner mig, förrän jag hörde dotterns ynkliga stämma: Mamma, kan du hjälpa mig? Jag blöder näsblod. Det är klart att mamma rusar till undsättning och jag var helt plötsligt klarvaken och vårdande. Någon lite tanke svischade förbi och i den fanns längtan tillbaka till sängen, blandat med väntan på telefonsamtalet från chefen. Dottern blöder sällan näsblod. Den enda gången det har hänt är nog förresten då hon bröt näsbenet i en fotbollsmatch. Det blödde mer i morse. Efter mycket övertalning fick jag henne att stanna hemma från skolan. Hon har varit dålig i flera dagar, men mån om att inte missa något. Nu beordrade mamma vila och lugn.
Det känns som om landstinget har fått en filial hos oss. Jag försöker återfå krafterna efter sorkfebern, Mr T har låsning i ryggen, sonen var igår hos läkare för andra gången den här veckan och fick tömma sitt knä. Han fick dessutom öka på penicillinkuren och så nu även dottern som dras med baskelusker. Jag hade kunnat betala ganska mycket för att få slippa färden in mot stan. Mr T hade ju skottat garageuppfarten, men utanför rådde snökaos. Plogar verkar vara en bristvara här i Gävle. Det var nästan stört omöjligt att ta sig fram. Så moddigt, spårigt och slirigt. Personalparkeringen vid kyrkan var inte plogad heller och vi beslutade att Mr T skulle ta bilen till konserthuset, för att se om det var mer undanröjt där. Jag visste att han kör försiktigt, men det kändes ändå på sin plats med en vädjan: kör försiktigt. Kom ihåg att jag älskar dig!
Så for han vidare och blev snabbt osynlig bland snödrivor och plogade snöberg. Jag vågade inte tänka bönen att: Gode Gud, ta mig härifrån, för tänk om han verkligen skulle fixa det. Då hade jag kommit försent till personalmötet. Idag var hela personalgruppen församlad och vilket gäng. Jag borde inte blogga om detta, för en snöfri dag, så hade jag kanske gett innehållet en ärlig chans. Nu hade det varit motvilja att överhuvudtaget möta dagen och så näsblod och snö på det, så jag var blasé. Jag hade också kämpat med att hålla undan stress, för sådant som jag hade ogjort och som borde åtgärdas under den här dagen och då blir det ännu mer enerverande att hålla på med sådant som jag tycker känns, ja, vad ska jag säga... För att vara lite diplomatisk, så kan jag säga att jag är ingen Post-it-lapps-människa. Jag har förut tyckt att dessa små block, med lagom tillskurna lappar med lite fästklister på baksidan, har varit ganska praktiska. Det kommer att dröja ett tag innan jag använder dem igen. Jag tänker på en Post-it-lapp nu och känner det som om jag behöver kräkas.
Jag försökte analysera min reaktion efteråt. Jag började med att tänka att kanske jag fortfarande är så trött efter sjukdom att jag inte orkar tänka? Men nej, jag har tänkt en hel del nu under mina arbetsveckor och det har gått bra. Så jag försökte istället dra in en småländsk ådra och förklara det hela med att jag tyckte det vara slöseri med dessa Post-it-block. Men nej, det var inte heller där som skon klämde. Jag återgick till snön och tänkte att det kanske var den som hade tagit musten ur mig. Men nej, jag brukar inte bli så påverkad av vädret. Det var snöstorm igår och det var hur härligt som helst att ha teckentolkad veckomässa och teckenträff efteråt med sopplunch.
Jag tror faktiskt att det som störde mig var att där satt kanske fyrtio vuxna, välbetalda personer och skrev ner sina arbetsuppgifter på Post-it-lappar, istället för att göra dessa arbetsuppgifter. Meningen och syftet med övningen var nog att inventera församlingens verksamhet och få en överblick om vad alla kollegor gör. Jag är nog mer för personlig presentation, än för färgglada Post-it-lappar. Det jag med ett enkelt ögonkast kunde se, var att vi har mycket verksamhet och att gudstjänstlivets utrymme inte var lika vältäckt som diakoni/lärande och stöd/service. Det känns som om det inte gav en rättvis bild av verkligheten. Jag kunde dock känna glädje över de kollegor, som ändå verkade väldigt uppiggande av denna uppgift. Är andra nöjda, så är jag också nöjd. Att jag sedan inte kommer att använda Post-it-lappar på ett tag framöver, är ju något som jag säkert kommer att överleva.
När jag kom tillbaka till mitt arbetsrum, så kände jag att känslan jag hade haft i arla morgonstund hade varit rätt. Jag borde ha dragit täcket över mig och stannat där. Jag vet att det står: Var inte rädd 365 gånger i bibeln, alltså, det räcker för en gång varje dag. Jag tog fram dagens var-inte-rädd-dos och tänkte: var inte rädd! Men jag började tvivla och tänka tankar som: vad kommer härnäst? Motvilja, näsblod, snö, Post-it-lappar. Vad står på tur? På eftermiddagen fick jag en vacker överraskning, i form av en underbar bukett, av mina före detta elever. Jag tog av Interflora-papperet och världen formligen exploderade av vårkänslor. Så underbar bukett i ljuvliga färger. Tulpaner, anemoner, fresior. Allt i cellofan och vackert lila snöre. Gud vet verkligen när det måste dimpa ner ett bönesvar. Jag blev otroligt rörd av buketten och orden som följde med den: Bara för att du har varit en så himla bra lärare! Jag hoppas att de kan förstå att det är ömsesidigt. Bara för att de har varit så himla bra elever! På återseende med ett leende!
PS. Post-skriptum. Idag är det åtta år sedan som Astrid Lindgren dog och jag tycker fortfarande att hon skulle haft ett Nobelpris i litteratur. Det går ju att ge postumt. Post-umt. Det är även idag femtio år sedan Sveriges första journalisthögskola startades i Stockholm. Inte vet jag hur de utbildade journalister tidigare, men jag postulerar att det fanns någon typ av utbildning, men kanske inte på högskolenivå. Post-ulerar.
onsdag 27 januari 2010
Undrar om jag får gråta innan flaggorna går i topp?
måndag 25 januari 2010
Finns det baggefrön?
söndag 24 januari 2010
Fem månader är både kort och lång tid
lördag 23 januari 2010
Samarien som visar vägen för Unesco
Jag har även korrigerat gårdagens blogg. Jag läste igenom den och upptäckte att det var fel bokstäver här och där. Jo, jag var trött när jag skrev den. Det finns en speciell fredagskvällströtthet. Den dyker av förklarliga skäl bara upp på fredagskvällar. Efter avslutad arbetsvecka, intag av lite god mat och dryck och så TV-fåtöljen. Då är det dags. Jag får skylla mig själv om jag bloggar då, men det ska ju absolut inte drabba läsaren. Jag tror att det är korrigerat nu. Mig blev till min, är blev till år och lite annat är fixat också.
Jag ägnade en stund åt kommentarläsande igår kväll också. Det är något som är rikigt roligt med bloggskrivande. Att få kommentarer. Tyvärr så upptäckte jag att det inte bara var trevligheter i kommentarerna. Det stör mig inte att läsare har åsikter som skiljer sig från mina. Det är bara stimulerande och intressant. Det råder åsiktsfrihet i mitt kommentarsutrymme. Men att några knäppgökar roar sig med att skriva ut långa länkar till skitsidor och att de försöker erbjuda viagra och anabola steorider under mina blogginlägg, det är idioti. Det hamnar, nu när jag får syn på det, rakt i papperskorgen. Där det hör hemma. Varför kan inte människor skaffa sig ett liv? Med vettig sysselsättning?
fredag 22 januari 2010
Warnung für Schneeräumen
Jag kan ju inte säga att jag hatar Tyskland och tyskarna. Men visst går tankarna förbi Hitlers bunker och sedan tillbaka till domarbesluten i matchen. Inte har jag någon längtan just nu att resa till Frankfurt på semester och jag bör undvika Småland ett tag framöver också. Där är var och varannan stuga tyskägd och i mina mest vänligt sinnade stunder, så kan jag tycka det är bättre att de köper upp dem, än att de står och förfaller. I nederlagets stund så har jag bara lust att säga: Geh nach Hause, wo du herkommst! Det där ska du ta med en nypa salt. Det skulle jag aldrig säga och borde inte ens bloggskriva det, men i handbollsstridens hetta, kan jag inte låta bli.
Det är ganska typiskt i sportsammanhang att skylla över allting på motståndarlaget, tillika vinnarlaget. Vid förlust så skapar vi några väl valda haranger över domarbesluten också. När vi egentligen borde rannsaka den egna svenska insatsen. Då tycker jag att Tyskland borde ha vunnit med mer än ett mål. Deras spel var överlag bättre. Jag tror egentligen inte att mitt hat är riktat direkt till tysken eller dennes land. Det är nog mer ett hat till ackusativ och dativ. Fem års skoltyska har jag och jag kan fortfarande framkalla våndan över tyskalektionerna. Det var bestämda och obestämda artiklar och jag var obestämd på de flesta och bestämd på att tyska inte var kul. Så lite anknytning kunde jag känna, fast det var väl inte så som läraren önskade. Hur jag fick en fyra i det gamla betygsystemet, både på högstadiet och i gymnasiet, övergår mitt förstånd. Jag är själva prototypen och beviset på att betyg är inte alltid rättvisa.
Synd att tyskarna inte hade hittat till Småland vid den här tiden, för då hade jag kanske hittat någon motivering att försöka kommunicera med dem. Om de nu hade haft tid. De är faktiskt mest på jakt efter älgbajs och vägmärken med varning för älg. Nu har tyskhatet lagt sig och förra meningen innehåller bara ren och skär fakta. Det går till och med an att sälja torkat älgbajs i Småland. Det är sant. Jag vet att det låter korkat. Nästan som om vi gästrikar skulle tappa upp sälurin på flaska och sälja det för en hundring per sex cl. En normalt funtad smålänning skulle för den hundringen köpa konjak. Den kan åtminstone användas till gallproblem.
Jag hade kunnat skriva om segeryra och glädjerop från Täljeklacken igår. En seger över Färjestad satt fint. Nu är det bara fyra poäng upp till Modo och ett undvikande av kvalspel. Jag har insett att något slutspel blir det inte för SSK:s del, men då går det att glädjas över att de kanske inte behöver kvala. Ett kval är precis som det låter: kvalfullt. Hamnade i en kvalkänsla igår, men jag bearbetar den och tror att jag kommer att komma upp till åtminstone slutspelskänsla i det beslut jag har tagit. Det gäller min arbetssituation. Jag lämnar klassrumsmiljön och går nu in på heltid i kyrkligt sammanhang. Jag lämnar gärna skolvärlden om jag kan få ta med mig eleverna och klassrummet. Jag är tveksam om Gävle kommun eller Svenska kyrkan kan acceptera det.
Jag får fälla några tårar, trösta mig och torka tårarna. Det är som vid alla förluster. Livet går vidare. Annorlunda. Men med all säkerhet inte sämre. Det får väl ändå betraktas som positivt att jag efter femton år fortfarande bara tänker positivt om klassrummet och möten med elever? Sedan tycker jag att det finns mycket som behöver ändras på, i allt från Skolöverstyrelsen till programarbetslag. Jag kommer att fortsätta hävda att en skola utan elever är ganska värdelös. Det är alltså dem vi ska ha fokus på. Det låter kanske självklart? Men tyvärr. Det är inte alls så självklart. Ibland är många skolbeslut lika dumma som dumheten att betala för älgbajs.
Från älgbajsbetalning och skolbeslut, så är steget inte långt till en annan dumhet. Jag gick till linedanceträning igår kväll. Jag har ju fått order på att vila mig ur den här lankigheten, men jag är inte helt överens med läkarvetenskapen på den punkten. Jag tror lite på läkningen i glädjeyttringar och då är, som du vet, linedance ett perfekt botemedel. Det hjälper mot oro, ledbrutna fötter och som uppladdning efter feberattacker. Jag gick ut lite lugnt och sällade mig till nybörjargruppen och kände mig som i-rad-dansens svar på Ginger Rogers. Allt satt som spikat. Tror inte jag tog ett endaste snedsteg. Det kändes väldigt roligt och jag bestämde mig för att stanna en stund, även på den avancerade gruppen. En stund blev lätt till hela tiden. Jag åkte hem när alla andra åkte hem. Sista tonen och sista steget. Det gick åt en hel del vatten och lite vila mellan danserna. Hjärtat slog lite för snabbt och inte alls i takt med musiken. Det kändes tydligt att jag har varit sjuk, men det jag intalar mig att linedance har ingen dött av. Inte vad jag vet i alla fall. Jag kan tänka mig värre platser att dö på, än ett linedancegolv.
Det skulle inte kännas fel att dö vid fikabordet, som bjuder på årets-första-semla som smakfröjd och frasig tulpanbukett som ögonfröjd, heller. I trevligt sällskap, så kan det bli en sådan där lyckligast-i-världen-för-tillfället-känsla, som jag vill vara rädd om. De här små ögonblicken av njutning i vardagen. De som är så vanliga att vi inte inser att de är underverk. Vi tar dem för givna, men de är inte det. Nästa dag kan vara helt annorlunda och så förändrad att livet inte kommer att bli som förut någon gång mer. Tidigare ikväll händer ett sådant liknande ögonblickslyckorus. I klass med årets första semla eller bättre upp till och med. Tonårsdottern var på väg till en kompis födelsedagskalas och jag stod i dörren och säger hej då och ha det så kul och vi kan väl höras och med det menar jag sms. Du som är tonårsförälder känner säkert igen dig. Så vänder hon sig om och ger mig en underbar kram och en liten kindpuss och världen och tiden stannar upp för en stund. Dessa sekundrar som känns som små gåvor från evigheten. Då spelar det ingen roll att Sverige får stryk av Tyskland i handboll och vad gör det om tyskarna vill köpa älgbajs på påse? Det kommer fler matcher och det finns säkert älgbajs kvar i Smålandsskogen som förblir opaketerat. Jag är inte lika säker på att alla dessa små gyllene ögonblick går i repris, så ta för dig och njut när det bjuds. På återseende med ett leende!
onsdag 20 januari 2010
Håller med Twain... golf är att förstöra en fin promenad
Idag handlade texten om kvinnan vid Sykars brunn och hennes möte med Jesus. Det handlade om hennes vardag och hennes liv. Slutklämmen gick ut på att precis så får vi göra, komma med våra tillkortakommanden och vara nära honom. Vi får be med kvinnans ord. Ge oss det levande vattnet. Det som ger liv. Liv i överflöd. Jag vet inte om styrÖLsen kan räknas till något tillkortakommande. Jag har en så enkel tro att jag tror Jesus har lättare att handskas med det än många andra. Jag tror att han känner min glädje över de övriga styrÖLsemedlemmarna. Dessutom är jag övertygad att han känner samma glädje över dem. Vissa dagar och på vissa punkter är vi rörande överens. Det finns andra dagar och andra punkter. Jag lovar.
Jag hade inte planerat att blogga ikväll. Men så fick det här bli en avreageringsplats. Sitter och tittar på handbolls-EM i Österrike. Ikväll spelar Sverige mot Polen. Vi hoppas förstås på en seger. Speciellt när de släppte en ledning mot Slovenien igår och förlorade matchen med två mål. Kvällens match är oerhört jämn och det pendlar fram och tillbaka vilket lag det är som har ledningen. Det verkar ändå som om Polen har spelövertaget och jag tror att det slutar med svensk förlust. Därav bloggandet. Jag tycker faktiskt inte att Sverige ska få stryk av Polen i handboll. Detta är en sport som jag med intresse har följt genom åren. Ändå verkar jag ha tappat handbollsfokuset något, eller så har det tillkommit en massa nya spelare. Jag känner nästan bara igen den assisterande tränaren, den gamle spelaren, Staffan Olsson. Å andra sidan är det ett utseende, som det är svårt att glömma bort.
Det är ganska intressant att jag orkar ansamla så mycket kraft och engagemang till ett gruppspel i handbolls-EM, som spelas i Österrike och som jag dessutom bara kan följa på TV:n. Just nu sitter jag mest och irriterar mig över att svenska målvakten verkar vara skotträdd. Jag förstår honom. Jag skulle inte vilja stå kvar mellan stolparna om en sådan kula kom farande mot mig. Fast han är uttagen i det svenska landslaget och har väl en hel del erfarenhet av handbollsmålet. Han borde inte kliva undan. Jag testade säkert någon gång på gympan på högstadiet, men nej, målvakteriet är inte min grej. Trots att jag valde orientering på sommarhalvåret och utförsåkning på vinterhalvåret, så är jag en lagspelare. Jag skulle gärna anmäla mig till ett veterankorplag i volleyboll eller något damfotbollslag eller... varför inte basket? Men då är nog inte 1,67 över havet någon optimal längd. Så det finns tre epoker i mitt liv över lagsporterna. Basket-epoken på mellanstadiet. Fotbollsepoken på högstadiet. Volleyboll-epoken på gymnasiet.
Volleybollen ligger ju närmast i tiden, men uppehållet är i alla fall tjugofem år. Drygt. Nu har jag också ett jobb som gör att jag är extra rädd om mina händer och handleder. Inte så lätt att teckentolka helgipsad. På gymnasiet anmälde några tjejer i klassen ett lag till korpen. Vi var ytterst seriösa och lånade Hagadals sporthall tidiga ottor. Jag fick åka rälsbussen från Virserum till Hultsfred och gå genom det mörka samhället, för att mötas av gänget i omklädningsrummet längst bort i korridoren. Som en vänlig vaktmästare låste upp. Snabbt ut i en morgonkylig hall för att rigga nät och värma upp. Drog ut på träningen så länge som möjligt. Ingen av oss hade direkt bråttom till franskalektionen. Det var så jag lärde mig uttalet, som en infödd fransyska, på en mening som jag aldrig haft användning för sedan: Excusez-moi, je suis en retard! (Ursäkta mig, jag är försenad!). Lärarinnan tittade med fransk barsk uppsyn och svarade lite surt:Eh bien, l'excuse est accordée! (Nåja, ursäkten är beviljad!). Som du förstår, så var jag aldrig något ämne till utrikeskorrespondent i Paris. Även om jag gärna hade bosatt mig där. Mest för de vackra skorna, väskorna, smyckena och så gillar jag svart basker och röd scarfes. Men det kan jag ju använda i Hille, om det nu blir så att längtan efter det blir alltför stor.
Jag tror nog ändå att det var orienteringen som var min grej. Envisheten kom väl till pass och jag är en skogsmänniska. Det är fantastiskt med en sport som kräver koncentration på kartläsningen, jagandet efter stämplingskontrollerna och som samtidigt ger en sådan frihet och möjlighet att uppleva frid. Fotboll är ingen sport säger många sjukgymnaster, det är en knädiagnos och någon sanning ligger det faktiskt i det. Orienteringen gav mig också problem med knäna. Inte något som jag tänker på dagligen, men de ger sig till känna när jag hoppar över stubbar och stenar och då och då även på vanliga joggingturer. Ordentliga skor är inte bara en reklamgrej, det är en nödvändighet om det ska fungera utan alltför mycket smärta. Därför undviker jag innebandy som på senare tid har blivit en riktig trendsport både på elitnivå och amatörnivå. Det är väl inte så vanligt att börja med någon sport vid fyrtiofyra års ålder. Bortsett från golf, bowling och boule då förstås. Jag ber om ursäkt, men jag har svårt att se det som sport i ordets rätta bemärkelse. Jag vet att jag klampar på många dyra golfskor nu och kanske får ett bowling- eller bouleklot i huvudet, men jag ser detta mer som förnöjelse. Lite after-work-happenings och då har jag något mycket trevligare för mig: styrÖLsemöten. Vi tar en promenad dit, utan golfklubbor. På återseende med ett leende!
PS. Idag är det ett år sedan som Barack Obama svor president-eden som USA:s fyrtiofjärde president. Någon dag ska amerikanerna väl ha installationen på, så varför inte den här dagen? Jag kan inte låta bli att dra dotterns skämt om att det har brunnit i Vita huset... Va? Har det brunnit i Vita Huset? Ja... det är bara en svart barack kvar.... Hmmm, tonårshumor i Hillehuset.
måndag 18 januari 2010
B-day, Brickdagen
Jag är säkert inte ensam om att vara trött en måndags kväll. För min egen del var det väntat. Jag bestämde mig för att börja jobba idag. Jag har inte kört i tvåhundra knyck, det vore att överdriva, men det är klart att jag vill arbeta när jag är på arbetet. Några skulle nog inte kalla det arbetsuppgifter, när jag berättar att jag gick ut lite lugnt med att ta bort adventsljusstaken och byta ut almanackorna. Kändes lite märkligt att göra det på den artonde dagen på det nya året. Orkidén som blommade före julledigheten, stod fortfarande i fräsch blom och jag suckade till den när jag såg den: Skönt att någon ser fräsch ut i det här arbetsrummet. Jag tror att jag har haft större glansdagar än denna.
Jag blev dock uppiggad av att träffa mina arbetskamrater igen. Det var verkligen återseendets glädje för mig. Jag har varit medveten om hur mycket jag har saknat dem, men när jag nu såg dem och kunde krama om den, så vällde saknaden upp ur mitt inre och jag blev verkligen medveten om hur mycket och hur stor saknaden varit. Jag kanske uppfattades som dryg när jag satt där vid fikat en måndags förmiddag och kände lycka över att sitta där. De andra hade nog gärna sett att det var lördag eller söndag förmiddag och önskade avskaffa måndagar överhuvudtaget. Jag tar gärna den drygheten på mig.
Det har blivit en del sjuksnack idag. Jag hade egentligen hellre snackat om något annat, eftersom sjukdom är ju det som har upptagit hela min tillvaro de senaste tre veckorna. Fast självklart får jag känna tacksamhet över att kollegor bryr sig om hur jag mår och hur jag har haft det. Jag har nog delgett sjukdomsförloppet tio gånger idag och det hade kanske varit idé att skicka ut ett mail. Men då tänker jag enbart ekonomi för arbetsgivaren, för hur bedrövligt trist vore det inte att få ett sådant mail och jag skulle också ha missat den sociala biten med omtanke och värme från mina kollegor.
Efter fikat startade jag hästjobbet med att gå igenom mailen. Jag har inte varit där sedan den artonde december, så på en månad var det en hel del som ramlat in. Sena julhälsningar blandat med viktiga förfrågningar. Datum för möten och samlingar blandat med mail från målgruppen som jag jobbar med. Jag har gjort allt jag har kunnat för att jobba ikapp. Trycka delete på en del. Sortera i mappar på en del. Framför allt har jag försökt svara och ge besked på de flesta. Kom inte igenom helt och fullt, utan måste fortsätta en annan dag. Jag har inte vågat räkna sms:en i mobilens Inkorg, men eftersom det är ett utmärkt sätt för döva att kommunicera, så blir det många varje dygn. Jag har under sjukskrivningen bett om att få återkomma, när jag börjar jobba igen, men en del har varit av brådskande art, så de var redan besvarade.
Jag hade också en pappersmapp på skrivbordet, där jag bara hade lagt en hel del papper på hög innan jul. Jag vet att jag tänkte då att: jag behöver lite ledighet innan jag låter den där högen sjunka. Så nu låg den där och jag kände att jag hade behövt lite ledighet innan jag låter den där högen sjunka. Jag hade absolut inte behövt två veckors hög feber och sprängvärk in i minsta lilla cell. Märkligt nog så tyckte jag att det var helt underbart att få sitta där och sortera in och kasta i pappersåtervinningen. Jag fnissade lite och tänkte att det mesta som blir liggande på ett skrivbord en månad blir helt ointressant för jordelivet. En del saker var dock fortfarande otäckt aktuella och jag kände att pulsen gick upp några slag av begynnande anhopning av uppgifter. Jag bestämde mig i alla fall att inte gripas av panik. Det som hade klarat sig utan min insats under flera veckor, skulle säkert klara någon minut till. Jag tog lunch.
Den vanligaste frågan idag har nog varit: Är du frisk nu? Jag anser att det enda svaret på den frågan är ja. Annars skulle jag inte med gott samvete ha kunnat vara i huset. Men lite dröjande, tvekande och så med tillägget, ja, jämförelsevis. Jag letade febrilt i ordarkivet efter ett mitt-emellan-ord. Men jag hittade bara motsatsorden sjuk-frisk. Halvfrisk kändes inte bra. Absolut inte halvsjuk heller. Hängig, lankig, darrig blev sådana där beskrivande substitutsord. Sorkigt, hade kanske varit nyskapande. Några har sagt att: du ser pigg ut. Jag antar att de har sett mitt förvånande uttryck. Jag skulle inte beskriva mig som pigg, men har faktiskt inget emot om utsidan ger den signalen. Jag har gjort några små ändringar i åtaganden framöver. Jag är lite osäker på om personerna som mottog beskeden förstår läget. Jag fick en känsla av de kanske funderade på om jag hade tappat intresset. De känner mig dåligt i så fall. Jag har svårt att se mig själv tappa intresset för detta underbara jobb som jag har. Ett jobb, där till och med en måndag är efterlängtad. På återseende med ett leende!
PS. Minns du Tjörn och Almöbron? Idag är det trettio år sedan. En lång tid har gått, men ändå minns jag det väldigt tydligt. Ett fartyg körde på en av bropelarna, så att bron brast och flera bilar körde över brokanten och om jag inte minns helt fel så var det åtta människor som omkom. Jag antar att de drunknade. Eller kanske dog de av slaget mot vattnet efter fallet? Jag har inte läst någon utredning. Jag minns bara att det där slogs upp stort i press, radio och TV. Det hände nära. Det hände i vårt eget land. Det kunde ha varit en bro nära vem som helst av oss. Vilken märklig död. Att köra en bil som helt plötsligt inte bärs av en väg, utan som faller ut i tomma intet. I dessa dagar så följer vi rapporterna om Haiti. Hur människors liv inte bärs upp av fast mark, utan hur allt har skakat om livet så totalt. Det talas om två hundra tusen människor. Som har dött. På Tjörn var det åtta. Tror jag. Vi kan inte ställa människors tragedier i jämförelse med varandra. Men här behövs inte något mitt-emellan-ord. Det är helsjukt.