lördag 3 maj 2008

Avkopplande tips!

Sköna maj är välkomnad och insjungen. Idag har Mr T och jag sprungit ikapp våren. Vi lämnade skruvdragaren och de båda tonåringarna hemma och drog söderut. Passerade Dalälven och närmade oss studentstaden Uppsala. Nordens äldsta universitetsstad faktiskt. Uppsala hette tidigare Östra Aros. Det som idag kallas för Gamla Uppsala hette tidigare Uppsala. Östra Aros var då Uppsalas hamn, alltså Gamla Uppsalas hamn. Låter det krångligt och invecklat? Det kanske det är också och förklarar varför Västra Aros nästan har behållt sitt gamla namn, Västerås.Bloggaren är mycket historiskt intresserad och då är dagens Uppsala en liten guldgruva att gräva upp historiska fakta i.

Dagens ärende var inte att historiegotta oss. Dagens innehåll styrdes helt av avkoppling. Mr T och jag ansåg oss värda en utflykt. Bort från skruvdragaren. Mr T har på den senaste tiden sett ut som en variant på Agent 007, det vill säga James Bond. Hantverkare 001, det vill säga Mr T. Inte med rätt att döda som 007, utan med rätt att renovera. Jag tror inte att det finns en skruvsort som Mr T inte har sett den senaste fyra veckors perioden.Idag satte vi oss i bilen. Upp med antennen. På med radion. Melodikryss. Lite knepigt ihopknåpat idag, Anders Eldeman. Ny motorväg och i ett enda svisch, i laglydig hastighet, närmade vi oss Uppsala. Svängde av E4:an vid skylten Gamla Uppsala/Storvreta.

Vi var på väg till ett utflyktsmål som jag bliv tipsad om av en arbetskamrat. Fullerö Backe. Ett naturreservat och tillika fornminnesmärkt. Boplats från järnåldern. Vi hamnade på historisk mark alltså. Historien kom i skymundan för platsen var ett paradis med backsippor och gullvivor. Ett hav av backsippor. Tänk dig en matta av vitsippor. Du vet hur vitt det är. Byt ut vitsipporna mot de lila backsipporna och du får en annan matta. Det var helt fantastiskt. Mr T och jag försökte hitta en fläck som inte var backsippetäckt. Vi la ut vår filt och så öppnade vi matsäcken. Det var där vi hann ikapp våren. Fåglarna sjöng. Solen sken. Blommorna överväldigade oss. Vi drog av oss så mycket kläder vi vågade utan att verka utmanande och så låg vi där och bara kände hur härligt livet är utan skruvdragare.

Solen tog tag i vår vinterbleka hud och det kändes så gott. Lite påtår från kaffetermosen och så en strosning i omgivningarna innan vi hittade tillbaka till bilen. En känsla av dåsighet infann sig faktiskt. Det tar faktiskt på kroppen att bara njuta också. Våren tog tag i oss, precis som vi tog tag i den. Vi kvicknade snabbt till då vi anlände till tips nummer två. Detta tips har jag fått från Anna, en kär vän. Jag blogg-skickar-det-vidare. För det visade sig vara ett mycket bra och roligt tips. Fullerö Handel. Ett paradis för de som har renoverat kök eller någon annan vrå hemma. En handel överfull av många fina inredningsdetaljer. Både för inomhus- och utomhusbruk. Det blev blomkrukor, ljuslyktor, tallriksunderlägg, en bordslöpare och mattor på metervara.

Mr T och jag tog ett första varv bara för att gå igenom sortimentet. Försökte bilda oss en uppfattning om vad vi ville ha och vad vi tyckte skulle passa. Första varvet tog tid. Det fanns så mycket fint. På andra varvet utrustade vi oss med varukorgar. Så började plockandet och tänkandet. Det var ett ytterst roligt moment. Jag tog ett snabbt extravarv eller var det egentligen två? Jag avslutade med att konstatera att hit måste vi åka fler gånger. Jag vet inte om det är möjligt att gå in i en sådan affär och bara titta. Jag är tveksam. Det var inte hutlöst dyrt. Det var så där skäligt lagom. Kul att få lite idéer också för sådant som vi redan har hemma, men som vi kan använda annorlunda. Hem och gå igenom lite i skåpen med andra ord.

När Fullerö Handel var avklarat hade både Mr T och jag kunnat åka norröver igen. Pigga på att komma hem och inreda. Det var dock dags för lite matintag och vi tog oss in mot Uppsala. Alltså den del som förr kallades för Östra Aros. När vi hade ätit så kunde vi inte låta bli en sväng till IKEA. I Sveriges fjärde största stad så är IKEA större än i Valbo norr om Dalälven. Eftersom det är större så finns fler artiklar uppskyltade och ska jag vara ärlig så verkar idéerna lite mer framåt i Uppsala än i Valbo. Det finns utrymme för att visa vad man kan använda de vanliga Billy-grejerna till. På annorlunda och lite mer djärva sätt. Några grejer hamnade i kundvagnen, som har varit restnoterade på hemmaplan. Kändes bra att kunna åtgärda detta. Utanför IKEA var ett stort område i uppbyggande. Ska det bli ännu större affärsområde än det redan är?

Så är ju fallet i Valbo. Där ska det byggas affärscentra på traktens mest bördiga åkermark. Det är helt ko-ko och bombat. Det är säkert inget nytt fenomen. Under många av Sveriges köpcentran finns säkert utomordentligt fina åkertegar. Numera dignar inte rågen, utan varuhyllorna. Mr T och jag fortsatte till Biltema. Det ska etableras i Valbo inom kort. Ute på åkermarken. Jag är kluven. Trots att Biltema är ett bra varuhus. Namnet felorienterar. Där finns inte grejer enbart till bilen. Där finns grejer för de flesta områden. De har grejer till elinstallation, kakelsättning och hushållsgeråd. Säkert flera typer av skruvdragare också. Jag kollade inte så noga, eftersom detta var den stora skruvdragar-fria-dagen.

En hel busslast med pensionärer klev ut på rastplatsen där Mr T och jag hade stannat för en liten fikapaus på hemvägen. Den annars ganska öde rastplatsen fylldes av liv och kaffedrickande och det var som ett enda stort mingelkaffeparty. Vi hade kunnat stanna där en stund till, om det inte var för att vi faktiskt längtade hem för att ta tag i penslar och målarburkar igen. Sedan finns det ju en deklaration att ta tag i också. För Skattemyndigheten har väl ingen klausul med förståelse inskriven, för sent inkomna deklarationer på grund av köksrenovering? Tror inte det.

Bäst att ta tag i siffrorna så att de blir nöjda. Hoppas att de har gjort något nytt trevligt tillägg i år som till exempel avdrag för snygga ljuslyktor eller trevliga glasburkar med lock. Har de kommit på dessa lysande avdrag, så kommer nog allt att ordna sig. Det kommer nog att ordna sig utan avdrag också. Det mestar ordnar sig. På ett eller annat sätt. Med lite tips från vänner som Anna, så finns det inte så mycket kvar att deklarera. Inte när Ingvar Kamprad har fått sin del. Fast vi har en nytt fräscht kök och det är mysigt. Den glädjen kan inte ens Skattemyndigheten förstöra. På återseende med ett leende!

PS 1. Det kan verka som jag inte är någon vän av skruvdragare, men den uppfattningen måste jag omedelbart dementera. Skruvdragaren är en av våra bästa vänner. Fundera inte ens på att börja renovera ett kök utan att ha skaffat en ordentlig skruvdragare. Då är halva jobbet redan gjort. Hela jobbet är gjort då du har en hantverkare à la Mr T. Med rätt att renovera.

PS 2. Igår vann dessutom Hille sin seriepremiärmatch borta mot Hofors. Mr T och jag var där i regndiset. Det hade varit roligare om lite fler av spelarna hade tänkt fotboll och inte bara tjongat fotboll. Fast det blev vinst till rätt lag så jag får fortsätta att hoppas att träningarna framöver kan innehålla lite fotbollstänk och strategi, så det blir lite publikvänligt. Sedan bör lagspelare låta bli att snacka till sig gula och röda kort. Det borde finnas något slags blixtlås till alla munnar. I kombination med tandskydd vore det riktigt användbart. Hilles målsättning är att spela rolig fotboll. Igår kväll var den varken rolig eller speciellt fotbollsaktig. Jag tycker de ska sätta ribban högre och satsa på att vinna serien. Det skulle gå om de tänkte fotboll också. Jag inbillar mig det i alla fall, även om det inte har lyckats för Östers IF. Fast de vann mot Torslanda borta i söndags. Malmö hemma nu på tisdag. Fortsättning följer...

Inga kommentarer: