söndag 10 maj 2009

Det är annat än cruisantemum i rabatterna nuförtiden

Det har inte duggat tätt med bloggar de senaste dagarna. Jag har hamnat i det läget nu att jag får göra en tillbakablicksblogg. Däremot har det duggat lite regn då och då och det är jag tacksam för. Pollenhalterna sköljs ner några grader på skalan och rabatterna får sitt utan att jag behöver rycka ut med vattenslangen. Regn är Guds gåva till smålänningarna. Det har regnat idag också. Det har inte bara varit dugg, utan riktiga regnskurar i ett par omgångar. Jag trodde ett tag att vi skulle klara oss ifrån städdagen i samfälligheten. Ja, samfälligheten där vi bor alltså. Inte i den kyrkliga samfälligheten i stan. Vore väl märkligt om kyrkan skulle kalla till städdag på självaste vilodagen. Vi hinner ju städa upp de övriga sex dagarna i veckan.

Hur som helst, molnen tornade upp sig och så helt plötsligt öppnades himlens regnförråd och det kom ett riktigt uppfriskande ösregn. Som jag har längtat. Dels åt Mr T:s och äldsta tonåringens vägnar, som just nu kämpar sig igenom våren med rinnande och svidande ögon, täppt näsa och tungandade lungor. Dels så har yngstingen och jag sått allt från mangold till sommarblomster och då behövs det regn. Jag gör mig kanske ovän med hela sollängtande befolkningen nu när jag gläds åt alla regndroppar.

Det är antagligen inte bara i vårt kvarter som det städas idag. Det borde vara fullt pådrag med sopmaskinerna i stan. Igår kväll var det cruising i Gävle. Jag såg cruisingrapporteringen i Gefle Dagblad idag på morgonen. Det såg så idylliskt ut. Gamla, läckra bilar som ringlade sig nerför vägen vid Stadsbiblioteket. Solsken, folkfest, gemenskap, bilintresse. Jag skulle så gärna vilja ge en annan bild av detta folknöje.

Igår eftermiddag och kväll hade vi nämligen teckenspråkig gemenskapsträff i Olofsgården, mitt i stan. Utanför knuten gick självaste åkstråket för cruisingen. På en parkeringen intill hade polisen och Vägverket sin kontrollplats. Bil efter bil kallades in och alkoholhalt och bilsäkerhet kontrollerades. En efter en fick förarna kliva ur bilen och någon annan person fick ställa bilen på parkeringen och så var det slutåkt för kvällen.

Mitt emot Olofsgården finns det en ganska lång rabatt eller snarare en häckplantering. Igårkväll var det inte bara gröna häckar att beskåda utan blekfisiga manliga rumpor som riktade sina strålar mot husväggen. Ju längre kvällen gick så hittade även det motsatta könet dit och utan att bry sig om att många ögonpar inifrån Olofsgården kunde beskåda hela kisseriet, så drogs kjolar, shorts och byxor ner. Det var inga problem att skåda hela bäverlandskapet. Jag säger som morfar: När spriten rinner in, så rinner förståndet ut. Jag förvånas inte att det händer mindre trevliga saker som överfall och annat en sådan här kväll. Det är upplagt för det.

Runt midnatt var det dags för mig att ta mig hemåt och kön av bilar ringlade fortfarande sig igenom city. Marken var täckt av ölburkar och flaskor och jag fick sparka undan några stycken för att ta mig ifrån platsen där bilen stod parkerad. Unga och gamla satt och tjoade med diverse alkoholhaltiga buteljer. En del satt i bagageluckorna. Polisen hade att göra. Gefle Dagblad valde att publicera en bild i tidningen som säkert var tagen klockan arton noll noll.

Idag har jag kopplat av med att baka fem sorters kakor. Det närmar sig ett visst firande av en tjugoårig yngling och jag måste snart komma på ett nytt bloggepitet. Det går snart inte att kalla honom för äldsta tonåringen längre. Vad sägs om Mr D? Är det risk för missförstånd och ihopblandning med Mr T? Unge herrn? Ynglingen? Jag får fundera vidare. Jag tror inte att han uppskattar om jag kallar honom för krattan eller kvasten. Eller trädgårdsmästaren. Annars vore det gångbart med tanke på att han numera jobbar heltid som kyrkogårdsvaktmästare och har på ett par veckor blivit expert på att plantera penséer, gräva gravar och sätta ner urnor. Det måste vara den ungdomliga oövervinnerligheten som kommer väl till pass. Mig har det tagit flera år att komma underfund med hur en trädgård ska skötas.Skönt med en expert i huset. Sommaren är räddad! På återseende med ett leende!

PS. Jag såg ett inspelat program med Babben. Hon hade besök av Tomas Ledin och då sitter jag som klistrad. Han kommer att ge sig ut på turné i sommar igen. Jag ska boka biljetter. Är det något jag är svag för så är det Tomas Ledins sommarkonserter. Mer svag för konserterna än för Ledin själv kan jag våga påstå. Under programmets gång fick jag också en ny tes att fundera på. Babben hade Snickar-Matte och Martin Timell som gäster. Är det så att snickare är något att vila ögonen på? Har någon träffat en mindre snygg snickare? Låt mig veta i så fall, för då kan jag spräcka mitt eget påstående om att alla snickare är läckra utseendemässigt. Fast jag borde kanske bygga mitt påstående på mer än två snickaransikten? Lite vagt underlag. För upplysning, så är programmet redan raderat och jag har inga idolbilder på sminkspegeln.

Inga kommentarer: