lördag 1 mars 2008

Skott+OS=SANT

På något sätt är alla dagar speciella. Vi fyller lungorna med olika sorters luft varje dag. Vi dricker inte samma vatten dag efter dag. Vi har kanske andats den här luften som vi andas nu förut någon gång. Den har passerat hos andra och den har upptagits av naturen och så är den tillbaka här hos mig igen. Vattnet som flöt för miljoner år sedan och som har använts för toaspolning någon annanstans kommer till mig som rent dricksvatten. Vi är inneslutna i ett kretslopp. Vi är alla en del av något så fantastiskt som luft och vatten. Detta som gör att vi kan leva och överleva. Vi är också inneslutna i tidens gång. Dagar som blir till veckor och veckor som blir till år. Igår var det en alldeles speciell dag. Skottdagen. Den kommer bara var fjärde år. En extra dag. Skottdagen är till för att hålla ordning på årstiderna. Om inte skottdagen fanns så skulle det bli lite hipp som happ med vår, sommar, höst och vinter.

Utan skottdag så skulle det bli en förskjutning så att på hundra år så skulle almanackan ligga 26 dagar före årstiderna. Alltså inget som vi kanske skulle märka, men tänk på kommande generationer. På tvåhundra år så skulle det innebära 52 dagar och på trehundra år så skulle det betyda 78 dagar. Det skulle inte bli någon ordning alls. Vi skulle så småningom få fira julafton vid poolen och semesteransökningarna skulle urarta. Det går inte att begära att semesteransvarige på arbetsplatserna ska sitta med sådana beräkningar och försöka ha koll på när sommaren egentligen kommer. Så skottdagen behövs. En ynka liten dag kan skapa så stor ordning. Förakta aldrig det lilla i tillvaron. Tack vare skottdagen så kan vi lägga vår tid och kraft på klimatförändringar och miljöförstöring. För vi är på väg mot förskjutningar av årstider. Vi skulle behöva ytterligare en skottdag eller en hel skottvecka för att skapa ordning på det hemska scenario vi människor nu ställer till.

På den nuvarande skottdagen får flickorna fria. Alltså de blir inte fria, det har inget med frihet att göra, utan tvärtom nästan. De får fråga någon de älskar om de vill binda sig i nöd och lust resten av livet. På en fyraårsperiod får flickorna möjlighet att fria en dag. Resterande dagar är vikta för grabbarna. Det kan verka som detta är typiskt manligt att fria. En riktig karl friar. Inget för kvinnor alltså. Ungefär som att många anser att yrken som brandman, sotare och präst inte är något för kvinnor. Dags att vakna. Kalendern har fört oss fram till 2000-talet. Kvinnor är idag brandmän, sotare och präster. Vi har också kommit så långt att vi kan fria till den vi älskar. Poängen med oss kvinnor är att vi är så modiga, effektiva och duktiga på att planera, så vi behöver endast en dag till detta. Männen behöver en hel säck med dagar eller veckor eller snarare år. Detta bjuder jag på.

Den 29 februari har sedan år 2000 blivit den officiella skottdagen. Tidigare låg ansvaret på den 24 februari. Det var EU som bestämde att dagen skulle flyttas. Detta måste vara ett av EU:s bättre beslut. Då känns det verkligen att det blir en extra dag. Den 24 februari finns ju där alla andra år också. Skottåret har en annan funktion också. Skottåret påminner om att samma år är det sommar-OS. I år äger denna händelse rum i Peking i Kina. Att valet föll på Kina som OS-arrangör har inte lämnats odiskuterat. Det finns många tveksamheter att låta en diktatur genomföra vart fjärde års största sporthändelse. Jag kan tänka mig att det just nu byggs, poleras, planeras och förbereds i minsta detalj i det stora landet i öster. Samtidigt som det med all säkerhet göms, glöms, tystas och städas upp i den smutsiga dy som oliktänkande i dessa länder leder till.

Så världen utanför har ett stort ansvar. I samma takt som de sportsliga förberedelserna görs, så borde iakttagande förberedelser också göras. Precis som sportmännen och sportkvinnorna nu lägger den sista finishen på muskler och hjärnceller, så måste vi i omvärlden vinnlägga oss om att spänna musklerna och våra tankar för att vara fokuserade på vad vi egentligen vill ha för värld. Har vi samveten till att vara tysta? Ska vi ha ensamrätt på mänskliga rättigheter? Eller ska dessa rättigheter råda överallt där det finns människor? Med rättigheter följer skyldigheter hand i hand. Så vår skyldighet är att stå upp för det som vi tror på. Våga höja våra röster för att vi alla människor ska få andas frisk luft och dricka rent vatten. Våga sträcka ut våra händer för att alla människor ska få leva på rätt sida av 2000-talet. I många länder tvingas människor leva kvar i en grym avlägsen tid av straff, tortyr, förnedring och lemlästning. Detta förpestar vår gemensamma luft. Detta förorenar jordens vattenresurser. Vi kan inte lägga allt ansvar på skottdagen. Den håller bara ordning på almanackan. Resten måste vi göra själva.

PS. En extra dag, skottdag eller bonusdag, kalla den vad du vill, men jag lyckades få in ett stort och härligt fastlagsris. Hade tänkt på det länge och igår när jag passerade ett björkkalhygge, så passade jag på att bryta ett rejält knippe. Riktigt fint blev det med färgglada fjädrar i rummets färger. Många tycker kanske att det är för tidigt och då har de påskris i tankarna. Nu är vi inne i fastan. Ja, det kan vara svårt att upptäcka eftersom köerna i snabbköpet är lika långa som vanligt och konditorierna säljer fortfarande semlor. Förr hade man ris för att piska varandra. Antingen på fettisdagen eller långfredagen. Allt för att påminnas om Jesu lidande på korset. Nu har vi utvecklat detta till en rumsdekoration och behöver kanske påminna oss på ett annat sätt? Det hade snöat natten till skottdagen. Någon med sinne för ord-humor hade slängt ner lite snö. Inte tillräckligt för att börja skotta. Sommar-OS 2008 är förresten den 8-24 augusti. Påminnelser om Jesu död och OS-tider bara haglar i bloggen. På återseende med ett leende!

Inga kommentarer: