söndag 9 mars 2008

En dag i gott sällskap!

Eftersom det är skottår så är detta den sextionionde dagen på året. Idag firar Barbro Svensson eller Lill-Babs, som hon har blivit med hela svenska folket, sin 70-åriga födelsedag. Socialdemokraternas partiordförande Mona Sahlin, har nått upp till 51 år. Mikael Samuelsson, sångaren som gjorde Fantomen på Operan, fyller 57 år. Thore Skogman finns inte med oss längre här nere på jorden, men jag är helt säker på att det är festligheter uppe i himlen idag. Thore skulle ha fyllt 77 år. Idag på eftermiddagen var det kanske allsångsfest i änglakören med Tiotusen röda rosor, Fröken Fräken och Storfiskarvalsen. De håller säkert på långt in på nattkröken. Det blir sovmorgon i himmelrik imorgon.

Annika Lantz byter ut en sliten 3:a mot en helt ny 4:a. Då pratar jag inte lägenhet utan ålder. Hon fyller 40 år idag. Lisa Miskovsky firar 33-årsdag och Tobias Hysén fyller 26. Vår lokale kändis och världsmästare, Per-Olof Serenius, fast alla säger Posa, firar idag sin 60-årsdag. Denna firar han med att köra isracing-tävling i Holland. Så är han också världmästare och har även tagit 18 SM-guld, senast förra året, 2007. Sådant är värt en fanfar. Så jag firar i fint sällskap. Även om jag inte har lika lång livserfarenhet som Lill-Babs eller Posa. Jag vet i alla fall hur det är att fira både 26-årsdag och 33-årsdag. Jag är inte så gammal så att jag har hunnit glömma hur jag firade 40-årsdagen.

Det året jag föddes så hade 2 James Bond-filmer premiär. Vilket häftigt år, eller hur? "Goldfinger" och "Åskbollen". Filmen "Help" med Beatles hade också premiär. Så även filmerna "Sound of Music" och "Att angöra en brygga". Där har vi kanske förklaringen till att det blev en filmfantast av mig. Fast skulle den teorin stämma, så skulle Östers IF vunnit Allsvenskan, men det gjorde de inte. Det gjorde Malmö FF. Jag var för liten för att heja fram laget i mitt hjärta. På tal om att födas så kom Lennart Nilssons bok "Ett barn blir till" ut och det känns imponerande. Vilka fotografier. Det var långt före digitalkamerornas tid. Svårt att tänka sig att det inte alltid funnits mobilkameror. Eller mobiler. Backar jag tillbaka så har det hänt en hel del både med mig och omvärlden sedan jag föddes.

Kungen var inte kung på den tiden. Han var kronprins och endast 18 år gammal. Han avlade tro och huldhetseden. Alltså av-lade. Ifall någon tänkte på hingstar och sådana lustigheter, kunde det ju ha blivit en riktigt konstig blogg. Det är inte varje år en tonåring blir myndig och ska lova sådana saker inför hela fosterlandet. Invigningen av universitet i Umeå slapp han göra i alla fall. Den fixade hans farfar, kung Gustaf VI. Jag har ingen aning om han tyckte om mellanöl. I så fall kanske han tog en sådan med 3,6% alkoholhalt. Det började nämligen säljas året då jag föddes. Fast invigningen av universitet var i september och ölet kom i oktober. Så det var nog champagne i glasen på invigningen.

Året då jag föddes så öppnade Ingvar Kamprad ett varuhus i Skärholmen. Det var det andra IKEA-varuhuset i Sverige. Självaste prototypen fanns redan i Älmhult. Djuren flyttade in på Kolmården. Janne Stefansson hette Vasaloppssegraren det året. Rolling Stones besökte Sverige och gav järnet i Kungliga tennishallen i Stockholm. Det var hysteri kring gruppens Sverige-besök. Inte lika mycket hysteri över att Olof Palme blev kommunikationsminister. Dessutom uppfanns den konstgjorda njuren. Det var en svensk som gjorde det och han borde vara känd i vårt land, men vem kan på rak arm säga hans namn? Polismannen Martin Beck är väl däremot bekant för de flesta, fastän han bara är en litterär figur i Maj Sjöwalls och Per Wahlöös polisromaner. Den första boken av tio kom ut året då jag föddes. "Roseanna" är bokens titel.

Jag har ansträngt mig hela dagen. Började redan i morse och försöker än. Det är svårt att hitta den där rätta födelsedagskänslan. Jag begär inte att det ska kännas som när jag var barn. Det var länge sedan som jag hade svårt att sova kvällen före, bara för att det var så spännande. Jag kommer ihåg hur jag vaknade tidigt och väntade och väntade. De borde väl dyka upp snart? Mamma, pappa och storebrorsan? Jag lursov när de drog igång hyllningssången. Som jag bloggat om tidigare, så innebar födelsedagen träskopremiär. Dekorerad skinntårta likaså. Skinntårta behöver kanske en förklaring? Skinntårta är bara ett annat namn för grön prinsesstårta. Som jag sa har en hel del hänt sedan jag föddes. Jag har vuxit upp och lärt mig beställa prinsesstårta. Norr om Dalälven tittar expediterna misstänksamt på mig om jag säger skinntårta.

Det är väl helt enkelt så att det är åldern som gör att det är inte lika viktigt med födelsedag längre. Ändå har jag haft en underbar dag. Hyllningspatrullen sjöng och hurrade. Till och med äldste tonåring harklade strupen och var med i tonerna. Mr T hade lyckats lura mig igen angående presenten och jag blev rejält överraskad. Varför lär jag mig aldrig att han just i presentsammanhang alltid har en räv bakom örat? Jag blev så glad och det var självklart hans syfte. Den överraskade minen på det obligatoriska uppvaktningsfotot var helt naturlig och spontan. Äldste tonåringen slog till med ett säkert kort, en bok. En otroligt vacker bok att vila ögonen i. Yngstingen hade satsat på ett eget värmande hantverk i vårliga färger. Lägg till alla telefonsamtal, sms, mail, kort och brev, så blir det en perfekt dag.

Jag fick göra det som jag tycker om. Titta på en träningsfotbollsmatch då yngsta tonåringen gav järnet på mittfältet. En hockeymatch då äldste tonåringen coachade semifinal i båset. En konsert framåt kvällningen med musik passande Jungfru Marie bebådelsedag. Det är inte ofta våffeldag och födelsedag sammanfaller, så prinsesstårtan får ursäkta, men det blev kalas bestående av kycklingtortillas och våfflor idag. Dock med en rejäl återhämtningspaus. Det kommer säkert andra dagar då tårta och glass passar bra. Idag slog vi två flugor i en smäll. Födelsedag och våfflor. Vet inte om det har hänt förut. Inte som jag minns. Förresten så räcker det inte med två flugor. Mr T ska få vara med på ett hörn också. Namnsdagsfirande. Gratulerar alla födelsedagsfirare. Hoppas att ni har haft en lika skön dag som jag. Grattis Mr T! Kul att få dela dagen med dig. Som alla andra dagar.

PS. Idag är det dessutom 19 år sedan som Ingemar Stenmark körde sin sista världscupstävling. Året var 1989 och några månader senare föddes vår förstfödde och Mr T och jag fick annat att tänka på. Men visst är det lite saknad och nostalgi efter Stenmarks framfart i pisterna och Sven Plex Petterssons röst i etern. Förresten, svensken som uppfann den konstgjorda njuren heter Nils Alwall. Han levde 1904-1986. Han var medicinläkare i Lund. Han utvecklade dialysbehandlingen. Året för den konstgjorda njuren är 1965. Vi är lika gamla med andra ord. En bra årgång på bloggare, vin och konstgjorda njurar. På återseende med ett leende!

Inga kommentarer: