söndag 28 september 2008

Galla över melaminskandalen

Det blir inte alltid som jag har tänkt mig. Idag hade jag ett flertal olika alternativ att välja mellan, när det gäller gudstjänstutbudet i närområdet. Ändå sitter jag här och lägger upp en ny blogg medan kyrkklockorna ljuder över staden. Orsaken är varken slöhet eller beslutsångest. Orsaken är en liten päronformad blåsa som till och med har ett latinskt namn. Fint ska det vara, på sådana här små besvärliga tingestar. Vesica Fellea. Gallblåsan. Det känns nästan som ett slag i ansiktet, när jag läser att gallblåsan inte är nödvändig för kroppens funktion och tas ofta bort vid besvär.

Det där skrevs innan någon hade kollat upp hur långa köer det är till operationsbordet. Vi talar inte om några veckor, utan i själva verket så talar vi om år. I alla fall i det landsting som bloggaren befinner sig i. I Kalmar läns landsting däremot, så går det att få gallan fixad inom en månad. Nu har läget inte varit så akut för mig på ett bra tag. Gallan har hållit sig lugn tills igår kväll. Akut sjuk. Illamående. Kräkanfall. Hög feber. Värk. Det kom plötsligt, men när jag tänker efter så har jag nog byggt upp det en tid. Så pang. Gallan gick till attack och jag kunde inget annat än att kapitulera. Sådana där små organ med latinska namn kan vara knepiga att bemästra.

Nu avnjuter jag samma kost som åtta månaders bebisar. Sempers barnvälling. Bara välling, inga av de där smaskiga efterrättspuréerna. När gallan går till anfall, då smaskas det inte hur som helst. Då håller jag mig bara på min kant och testar sked för sked med välling. Det finns en liten trevlig medicin mot gallan och det är konjak. Fast den ädla drycken ska intagas vid känning av anfall, inte mitt under pågående attack. Känning har jag haft hela veckan, men det går inte an att smutta konjak under arbetstid och bilkörning. Jag hann inte smutta ett litet kryddmått ens innan anfallet bröt ut och när väl anfallet är igång så måste jag glömma konjaken. Det är som att hälla tändvätska på eld. Det blossar upp ännu mer. Så det var bara att glömma konjaken och rikta in sig på vällingen.

Dagens namnsdagsbarn heter Lennart och tankarna går till Mr T:s lillebror. Mer känd som Lelle. Vet inte om han är bloggläsare, så för säkerhets skull så skickade jag ett sms med gratulationer. Jag vet att han inte är hemma idag, så ingen idé att ringa och sjunga: Ha den äran idag. Risken är att det inte skulle bli någon skönsång, utan lite gallskrik. Där fick jag till det! Hoppas att namnsdagen innebär lite extra gott fikabröd. Det kan man unna sig de dagar då inte Vesica Fellea har andra planer. Dagar då Vesica Fellea är i maskopi med Semper-industrin bör man undvika wienerbröd och gräddtårtor.

Om jag ändå ska vända gallskrik och kräkningar till något positivt, så kan jag ställa mig på barrikaderna och skriva en bloggprotest mot den aktuella mjölkskandalen i Kina. Vem kommer på den sjuka idén att blanda i melamin i produkter som ska förtäras av levande varelser. I huvudsak små oskyldiga barn. Vilka är dessa hjärnor, som bara kan tänka ut en sådan fruktansvärd tanke? Har de hjärtlobotomerat sig? Okej, jag kan förstå att suget efter pengar kan bli övermäktigt, men rätta då munnen efter matsäcken och lev på det som erbjuds för dagen och planera att försöka utöka kassan på ett hederligt arbete och som framförallt inte drabbar andra människor.

Sempers barnvälling garanterar att deras råvaror och produkter inte innehåller melamin och att de inte har någon koppling till Arla Foods i Kina. De intygar att deras produkter kommer enbart från svenska mejerier, förutom en vara som kommer från ekologiska gårdar i Österrike. Det som har hänt i Kina är en katastrof. Melamin har en kemisk formel och bara det gör att man bör höja på ögonbrynen. C3N6H6. Man kan skapa en kemisk reaktion mellan melamin och formaldehyd och få en slags plast som kan användas till plasttallrikar och till laminat i bänkskivor. Ingen normalt funtad människa skulle väl komma på tanken att bryta sönder några köksluckor för att byta ut müslin till frukostfilen.

Vi vet nu med säkerhet att melamin är rejält mycket billigare än det mjölkpulver som används i mjölkersättningen. Det är anledningen till att det blandas i den produkt som skulle ätas av små barn i Kina. Som orsakade dödsfall och tusentals sjuka barn. Ett giftigt och hälsofarligt ämne. Ämnet har även hittats i djurfoder. Oskyldiga drabbas då några få helt osannolikt dumma människor vill ha mer klirr i kassan. Det är verkligen en katastrof. Precis som det är varje gång då någon människa far illa och behandlas utan respekt och värdighet. Så när jag tar min nästa portion Semper så ska mina tankar få omsluta dessa människor som just nu lider eller som just nu står vid en sjuksäng och ser på detta lidande. Vi har inte kommit så långt i vår mänskliga utveckling, när vi till och med ger oss på barnmaten. På återseende med ett leende!

PS. Jag fick lära mig att ordet höst betyder skörd och det är alltså skördetider. Snart dags att plocka in vinteräpplena på trädet och förvara dem till julaftonsfruktfatet. De lyser så röda och granna på trädet i trädgården. SMHI har en egen definition på höst. När dygnstemperaturen pendlar mellan 0 och 10 grader. Så är det i bloggområdet nu. Höst...

Inga kommentarer: