torsdag 20 augusti 2009

Idag blir det inte Hjälmaren runt, men kanske Vätternrundan nästa år!

Så lättlurad jag är. I skrivandets stund så känns det precis som jag är tillbaka i semesterposition. Solen skiner och värmer mina kinder. Jag har dragit ut solstolen på gräsmattan och på brickan står det kaffe med tilltugg. Alldeles bredvid har jag min bästa semesterkompanjon. Just det, Mr T. Han håller en pocket i sina händer. Ett år av magiskt tänkande av Joan Didion. Jag vet att han tycker att den är läsvärd. Jag ska snart läsa den. Jag köpte den på försommaren och den står nu på kö. Det kom ett bokpaket på posten idag. Jag föll för några böcker i den senaste bokkatalogen. Bland annat en bok om statarliv. Eftersom min morfar och min mormor var statare i sin ungdom, så ser jag fram emot att få sätta ögonen i den. Jag plussade på med en bok med recept på 101 drinkar och en annan med titeln Långpannans lov. Jag har inte bläddrat så mycket i någon av dem ännu, men det blir av. Det lovar jag. Jag ska inte lova för mycket i skrift, men hittar jag ett recept som smakar bra, så kommer det kanske ett resultat på kafferasten på jobbet fram över. Från Långpannans lov vill säga. Tror inte Arbetsmiljölagarna tycker om att jag bjuder kollegiet på Cosmopolitan, Manhattan, Frozen Strawberry Daiquiri eller Mojito.

Jag faller inte enbart för bokkataloger tydligen. Idag har jag fallit pladask i gatan. Från cykel. Jag tar det hela från början och jag kan lugna alla läsare. Jag är vid gott mod och jag bloggar ju, alltså lever jag. Jag tog cykeln från Hillehemmet vid åtta-tiden i morse. Hade beräknat att jag i lugn och ro skull kunna ta mig de 6 eller 7 kilometrarna till jobbet och personalmötet som skulle gå av stapeln halv nio. Solen sken men termometern nådde inte upp till mer än tolv, tretton grader. Fast det var skönt och allt flöt på. Nästan framme vid mitt mål, någonstans på Kaplansgatan, mellan Valbogatan och Staketgatan, så kommer det en cyklist ut från höger. Jag körde på vägbanan eftersom jag inte ville cykla på trottoaren och just där finns det ingen cykelväg. Cyklisten, en äldre herre i rutig jacka eller kanske skjorta, kom utkörandes bakom en häck och helt plötsligt ser jag bara en cykel. Mitt framför min cykel. Jag tvärbromsar och kör rakt in i hans framdäck. Min cykel voltar med följd att pakethållaren slår i mitt bakhuvud och cykelkorg med axelremsväska far in i min högeraxel. Jag viker vänsterfoten och slår i vänster knä och handled i backen.

Allt den äldre herren säger är: Det verkar ha gått bra för oss båda och så cyklar han iväg. Själv plockar jag upp min cykelkorg som har lossnat, sätter tillbaka väskan som har åkt ur, trots att jag hade den fastspänd med en spännsnodd och letar upp mina solglasögon som ligger på vägbanan. Jag konstaterar att jag har inte hål på mina byxknän och jag blöder inte heller från handen, så okej det gick ju bra. När jag cyklar vidare så märker jag att växelsystemet är helt ko-ko och det rasslar betänkligt både här och där. När jag väl sitter på personalmötet, så känner jag att jag börjar svettas och jag känner mig allmänt olustig. Kollegorna tror nog att har cyklat fort och nu har en återhämtningsstund och så tror nog jag också till en början. Men efter en stund börjar det spränga i benet och det pluttrar i foten. Det dunkar bak i axeln och upp i nacken.

Jag använder cykelhjälm. Det kan se töntigt ut, men det skulle se ännu töntigare ut med spräckt skalle. Det är vad jag inbillar mig i alla fall. Jag hade inte räknat med att jag skulle få användning för cykelhjälmen för skydd mot slag bakifrån, men den tog emot attacken från pakethållaren som slog till vid tvärstoppet. Men nacken och axeln hade ingen skyddsutrustning och nu märks det att något har hänt idag. Jag känner mig mörbultad och benet känns svullet och det spänner i skinnet och värker inifrån.

Det händer så lätt och så ögonblickligt. Jag körde samma väg hem, fast från motsatt håll förstås och då upptäcker jag att den här farbrorn har kört mot enkelriktat. Alltså han har, utan att se sig för, kört rakt ut i en korsning och dessutom mot ett håll som han inte får köra mot. Tänk om jag hade varit en bil eller en buss? Då hade det kanske varit han som hade varit något mörbultad just nu. Jag har en skrapad cykel och ett knepigt växelsystem. Det må vara hänt. Det går säkert att ordna. Så har jag ont i kroppen. Men är samtidigt lättad att jag kan sitta här och inbilla mig själv att jag har semester. Fast det har jag inte alls. Jag har ju jobbat två veckor. Undrar om jag kan lura mig själv att jag inte har ont heller. Jag verkar just nu vara den mycket lättlurade typen.

Igår efter jobbet så lyssnade jag på Gävle Symfoniorkester som spelade utomhuskonsert i Bolougnerskogen. Det var en konsert som hade allt. Stor publik, bra väder, fint program som presenterades på ett trevligt sätt och orkestern gjorde en strålande insats. För er som inte hade möjlighet att lyssna igår kväll, så kommer det en ny chans nästa onsdag kväll. Samma tid, klockan arton noll noll, samma plats, i Bolougnerskogen. Förhoppningsvis finns det lite kvar av sommaren, även om det framåt augustikvällarna brukar kännas lite rått och höstigt. Jag hör till det konstiga släktet som finner en tjusning i hösten också. Jag vet inte om jag är ensam. Jag lider i så fall inte av den ensamheten. Jag tänder ett ljus eller snarare flera ljus och kurar ihop mig. Om jag lever och har hälsan, så kommer det kanske en ny sommar.

På tal om cykel och hjälm, så har chefen investerat i en ny cykel och jag gläds med honom. Det är något visst med en ny cykel. Jag kom på en sak till med varför jag tycker bra om honom. Han har förmågan att glädjas precis som om han var en liten skolpojke. Det riktigt lyser om honom när han berättar om sitt nyförvärv. Fast han använder inte hjälm. Hur tydlig kan jag vara mot min chef? Jag har lust att säga till honom på skarpen att: Nu skaffar du dig en hjälm! Fast egentligen är det kanske mer passande att vädja och be honom att använda en hjälm? Han verkar inte direkt fåfäng av sig, så han borde väl inte tänka så mycket på utseendet? Däremot verkar han, vad jag kan utröna, rätt smart och då borde han ju absolut skaffa sig en hjälm. För jag tycker på något sätt att det är ganska synonymt att de som har hjälm har på något sätt kommit på att det finns något innanför skalet som är värt att skydda. Sedan kan jag hålla med om att det räcker inte med hjälm som garanti för att köra omkring som en vettvilling och blankt strunta i trafikregler. Som han som körde mot enkelriktat idag. Rakt ut i vägbanan. Det var inte alls skoj, att komma på min hoj! På återseende med ett leende!

PS. Kollegorna kanske ska skramla och köpa en hjälm i present till chefen? Undrar vilken färg? Kanske ska köpa flera, så han kan följa kyrkoåret? Att köpa cykelhjälm är inte en baggis. Det finns BMX-hjälmar. Downhill-hjälmar. Racerhjälmar. Landsvägshjälmar. MTB-hjälmar. Tempohjälmar. Vardagshjälmar. Sporthjälmar. Fast det är kanske det minsta problemet. Det blir nog svårare att mäta hans huvud utan att han märker något. Det är inte lätt att smyga fram ett måttband runt chefens skalle och låtsas som om det regnar. Det verkar som om det behövs någon konstig lek på nästa personalfest i stil med Mission Impossible. Eller så säger jag bara till honom: Köp dig en hjälm och föregå med gott exempel för din personal. Någon som har något bra förslag eller stöd att komma med i min hjälm-kampanj?
I det här fallet så framstår jag gärna som en tönt för min chef och kollegor. För det finns faktiskt några som redan är med i tönthjälmsbärarsällskapet och alla de är supermysiga kollegor.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Självklart ska ni köpa en hjälm i present till honom. De flesta hjälmar går ju att justera så ni behöver nog inte mäta hans huvud. Använder du reflexväst? Om inte? Köp en sån. Jag har märkt att fler bilar väjer för mig om jag bär reflexväst också.

Kram från Malin

Ing-Marie sa...

Tack för tipset om reflexvästen! Jag har en sådan, men har inte använt den när jag cyklar. Den kanske hjälper mot trafikreglernonchalanta cyklister också? Eller så får jag säkra med en ridsäkerhetsväst under! Kram!

Anonym sa...

Låt var och en själva få avgöra om de vill ha hjälm eller ej. Som ni sa är er chef intelligent nog att fatta ett sådant beslut och alla drattar inte omkull för att de ser sig fr i trafiken. o

Ing-Marie sa...

Klart att var och en ska få bestämma själv om de vill ha hjälm eller inte, men efter att en vän gick bort i cykelolycka förra året och en annan vän fick skallen skalperad för några år sedan och numera alltid har hjälm vid cykling, så kan jag ju i alla fall komma med goda råd. Om vi ändå bestämmer för att ge honom en hjälm så kan han ju plantera blommor i den om han inte väljer att sätta den på huvudet! Krukan är ju då väldränerad och klar!Dessutom var dagens incident ingen vanlig drattling, utan mer en olycka helt omöjlig att förutse!

killen sa...

Ett tips kan ju va att ge ett prentkort till en sport eller cykel affär. Där ni skrivit nåt kul rim eller uppmaning att ni bara vill hans bästa.

På det viset ger ni bollen till honom, han kan ju som sagt köpa nåt annat om han har samma problem som mig o få på en hjälm.

Själv försöker jag vänja mig vid tanken. Svårt när man aldrig haft när man yvar yngre, fast mor nog påpekade det men man bara ignorerade hennes uppmaningar.

Idag hade mor min t.o.m börjat använda hjälm själv märkte jag.

Kanske ett besök till sport eller cykelaffären ej skulle skada mig heller!

Ing-Marie sa...

Tack för den goda idén om presentkort! Vi ger en hint om vad vi tycker samtidigt som han får göra valet själv. Cykelhjälm eller inte!
Du killen kanske snart börjar använda hjälm också, för det sägs ju att ens barn gör som föräldrar gör och inte som föräldrarna säger!
Vem vet, vi kanske ses i sport- eller cykelaffären!
Kul att cykelhjälmsfrågan engagerar. Nu när jag har sovit på saken så funderar jag varför det är hjälmtvång på moped som får köra max 30-50 km beroende på om det är vanlig moped eller EU-moped. Det är hastigheter som man lätt kommer upp i på cykel också...

Meta sa...

Självklart måste det bli en present! Med logga och dekaler: "Svenska kyrkan, på väg" eller "Svenska kyrkan, kroppsarbete" eller "Päst o'hoj" eller nå't

Anonym sa...

En hjälmlag även för vuxna skulle nog inte skada. Då blir det ju naturligt att få en cykelhjälm i present.

Malin

Anonym sa...

Anonym 2: Jo en hjälmlag skulle skada. Det är forskare överens om.
Det roliga är varför hjälmfrågan engagerar så men inte ett ord om trafikvett. Det verkar hända nåt med en person som sätter på sig en hjälm. Plötsligt ska alla andra också ha hjälm, gärna med hjälp av lag eller påverkan.
Tänk om jag skulle agera på samma sätt. Jag tycker illa om feta och ohälsosamma människor. Alltså ska jag tvinga dem att banta och tvångsinskriva dem på Viktväktarna då?

Ing-Marie sa...

Bra Meta! Jag gillar din kreativitet!
Till Anonym 2 som jag tror egentligen är Anonym nr 4, så tycker jag att vi håller oss till ämnet och då gäller det cykelhjälm och inte fetma. Det är en viss skillnad på att uppmana människor att bära hjälm som ett gott råd och att tvångsinskriva feta människor på Viktväktarna.
Något litet ord om trafikvett var det nog ändå i bloggen om vi ska vara petiga. Till exempel faran med att cykla mot enkelriktat rakt ut i vägbanan.
Roligt att åsikterna är igång och att kommentarer ramlar in. Vem vet, jag kanske bloggar om rökning någon gång fram över!Det smäller väl nästan lika högt som cykelhjälmsfrågan?

Malin Maria sa...

anonym 4:
skallbenet är 3 mm tjockt, varför inte skydda det med ytterligare 3cm, i form av en hjälm?
väldigt många ramlar/krockar. jag vill inte bli en av de 10% som får en allvarlig skallskada, lika lite som jag vill att min bror, kamrat eller du blir en av dem.
jag såg min granne glömma bort vad han hette, nu massa år senare, bor han själv igen med tillsyn och jobbar deltid. han har fortfarande inte återhämtat sig helt.
- därför uppmanar jag folk att använda hjälm.

det finns redan lagar om trafikvett, däremot finns det dem som får körkortet i flingpaketet och med postorder.
hysterin om bantning är väl redan så odräglig den kan bli? skriver du in folk på viktväktarna går du snart förbi dina vänner på stan när de står i profil. man kan vara hälsosam trots att man är kraftig.

Anonym sa...

Malin Maria.
Jag utgår från att du gör allt för att inte ha oturen att få en skallskada och därför också använder gåhjälm.Antalet skallskadade fotgängare är många och inte vill du väl bli en av dem?
Trafikvett utgår inte från lagar utan från människors förmåga att tänka och bedöma risker.
Forskning gjord i både England och Norge har påvisat att hjälmanvändare oftare råkar i olyckor vilket bevisar att hjälmanvändare är invaggade i falsk säkerhet.

cyklisten sa...

Att uppmana andra att bära hjälm är lika dumt som att uppmana någon att banta. Alla mår bäst av att fatta sina egna beslut och respekteras för det. Som Malin Maria säger kan en kraftig människa leva hälsosamt likväl som en cyklist utan hjälm kan vara säkrare än en med hjälm beroende på hur de cyklar.