onsdag 13 augusti 2008

Semestern är punkterad

Kommer ni ihåg att jag publicerade en semesterlista i mitten av juni? Det rörde sig om tio punkter som jag hade förhoppning om att hinna med under ledigheten. Jag begär inte att ni ska komma ihåg. Jag gör det knappt själv. Därför gör jag en uppdatering nu och ett slags bokslut. Kan vara bra att göra en uppföljning.

1. Läsa böcker
2. Skriva böcker eller åtminstone en bok
3. Bada havsbad utan att få urinvägsinfektion
4. Hitta en snygg hängmatta med tillräckligt långa rep, så den passar in mellan två stadiga tallar
5. Plocka blåbär (kan bli svårt, jag har spionerat på blåbärsriset)
6. Göra upptäcktsfärder med Mr T
7. Baka blåbärskakor om punkt 5 går att genomföra
8. Hoppa bungyjump! Nä, skojar bara...
9. Sy ett lapptäcke
10. Äta jordgubbar

Första punkten kan jag bocka av utan tvekan. Jag har läst så många böcker. Plöjt är ett bra ord som beskrivning. Jag har dessutom gett mig själv ett löfte om att fortsätta läsa böcker även fast semestern är slut.

Andra punkten är lite mer tveksam. Jag har inte hunnit skriva böcker i plural. Däremot har jag samlat på mig idéer och dessutom även på denna punkt gett mig själv ett löfte om att ta tag i utgivandet av min andra bok. Den största anledningen till det är att jag älskar att skriva. Dessutom har det börjat snurra på med försäljningen av min första bok, vilket är en förutsättning för att det ska bli en andra bok. Det är tyvärr inte ett av livets gratisnöjen att trycka böcker. Okej, jag har samlat idéer och samlat mod. För det är något som också behövs. I alla fall för det som jag tänker skriva om.

Tredje punkten som innebar havsbad kan jag också pricka av lätt som en plätt. Det såg lite tveksamt ut i början av sommaren och även i början av semestern. Sedan kom värmeböljan och jag intog havet. Det borde finnas ett annat ord än bada då det ska beskriva den upplevelse det var de fantastiska julidagarna, då jag och havet på ett fantastiskt sätt omslöt varandra.

Fjärde punkten gällde att hitta en snygg hängmatta och det gjorde jag. Låt mig återkomma med närmare beskrivning nästa sommar. Något spännande kan jag väl få hålla för mig själv?

Femte och sjunde punkten hör ihop. Det har inte varit den mest blåbärsöversvallande sommaren, men det räckte gott och väl för att njuta av hembakade blåbärskakor. Det är mättande som en hel middag och något bland det godaste man kan äta med kniv och gaffel. Jag placerar dem på andra plats. Ni vet vad som gäller på första. Just det. Mammas kroppkakor.

Punkt sex. Upptäcktsfärder med Mr T. De har blivit många. Den som jag minns bäst just nu är tisdagen då vi gjorde Gävle på cykel i nästan åtta timmar. En snabb resumé. Jag hade vunnit två stycken cykelpass genom min arbetsgivare, Gävle kommun. Cykelpassen går ut på att ha "Skoj på hoj" som passet heter. Jag som är en gammal orienterare blev jätteglad förstås. Jag hade i och för sig blivit glad ändå. Jag får nog sluta säga att jag aldrig vinner något, för nu har jag vunnit en bok, Brynäsbiljetter och så "Skoj på hoj". Passet innebar 29 kontroller runt omkring i Gävle. Vi packade en kafferyggsäck och gav oss iväg med en hundring på fickan. Ifall vi skulle vilja uppmuntra oss med en glass.

Vi hade planerat att ta 6-7 kontroller i närområdet, i Hille och Strömsbro, men när de var avklarade så kändes det som om vi skulle fixa lite till. Så kändes det hela dagen och nästan åtta timmar senare hade vi prickat av varenda kontroll. Vi hade cyklat förbi Lervik, hela Brynäs, ut mot Bomhus, Sörby Urfjäll, Hemlingby, Andersberg ända uppe vid E4:an, innerstan, Sätra ända bort mot E4:an. Vi gjorde en överslagsräkning och kom fram till att vi gjort cirka 6 mil på cykel. En liten god lunch inhandlades på ICA Maxi och som tur var så kom ingen bekant och såg oss sitta där i talldungen nära parkeringen. Eller så gjorde de det, men skämdes för vår bekantskap just då.

När vi kom hem duschade vi och grillade en god köttbit och njöt i fulla drag av vår duktighet och den välförtjänta vilan. Vi funderade givetvis på om vi skulle komma ur sängen dagen efter. Så där har våra äventyr sett ut den här sommaren. Göteborg, Dalarna, Småland och så har vi utforskat närområdet i Gästrikland. För första gången på flera år har vi fått sällskap några gånger av våra tonåringar och det har varit en underbar bonuskrydda.

Jag bytte bort åttonde punkten. Bungyjump är inte min grej. LP-skivor däremot. Hits för nästan mogen kvinna har spelats om och om igen. Utmärkt att kombinera med punkt tio som var att äta jordgubbar. De har varit ovanligt dyra och ovanligt små i sommar. Jag har inte brytt mig om någotdera, utan ätit och frossat. En burk med till stranden eller ute på altanen.

Okej, en oredovisad punkt kvar. Nämligen den nionde. Det finns inte som mycket att säga. Jag har inte sytt något lapptäcke. Bitarna ligger klippta och väntar i en påse och de får nog ligga där till nästa sommar. För på något sätt så känns det som ett godkänt resultat ändå. Nio av tio punkter är avbockade. Dessutom helt utan stress eller krav. Det har bara flutit på ändå. Jag är nöjd. På återseende med ett leende!

PS. På tal om punkter. Om jag lägger till första halvan av mitt förnamn till ordet punkter, så blir det punktering. Det är ett under om man klarar sig utan punktering på cykeln till och från jobbet en dag i den här staden. Överallt är det glas. Från flaskor och busskurer. Kan inte alla intelligensbefriade marodörer stanna inne cirka fyra månader tills det är tjugo minusgrader ute och det är för kallt att dricka ur glasflaskor ute eller till och med för kallt för dem att gå ut? Eller så kan de väl bara lägga av? Att slå sönder allt.



Inga kommentarer: