torsdag 13 maj 2010

Detta kan du nog inte läsa någon annanstans

Det är intressant att jag som är så otroligt intresserad av idrott har en blogg utan etiketten sport. Hur har det gått till? Självklart har jag bloggat om sport, men dessa inlägg har jag troligen sorterat in under etiketten kultur. Inte helt feltänkt tycker jag. Sport är kultur. Speciellt fotboll. Östers IF i synnerhet. Du som inte är det minsta sportintresserad ska nog inte läsa dagens inlägg. Du som tycker det är töntigt att jag skriver om Öster bör stanna kvar. Jag ser det nämligen som sport att övertyga dig om vikten att skriva om Östers IF. Det finns kanske de som tror att Öster är ett skitlag från östra delen av Sverige. Någon kanske tror att det är ett korplag med deltagare från hela den östra kusten av Sverige. Så är inte fallet. Öster är ett lag från Växjö. Ett småländskt lag. Ett lag från södra Sverige. Värt att blogga om alltså.

Östers IF betyder egentligen Övriga Stater Tar Efter Riktig Suveränt Intressant Fotboll. Detta visste du inte. Det är inte många som vet det. De flesta tror att det är Öster som försöker ta till sig suverän och intressant fotboll från andra lag, som Manchester United och Real Madrid och så vidare. Några tror kanske att Öster har spanare på Helsingborgs och IFK Göteborgs matcher, men nu meddelar jag alltså att det är tvärtom. Den två- till tretusen lilla grupp av människor som ser de här matcherna som Öster spelar, tror de flesta är publik, men så är inte fallet. De flesta som sitter på läktarplats är spejare. De som vill se och lära hur fotboll egentligen ska spelas. Vi kan använda ett mer välkänt begrepp som jag tror de flesta känner till. Industrispionage. Då kanske du förstår hur stort det här laget verkligen är? För en billig penning i form av entrébiljett får dessa fotbollsspioner veta hur fotboll ska spelas. De får se in i själva hjärtat av fotbollen.

Det är det hjärtat som vi supportrar har fått titta in i för länge sedan. Vi är kvar trots allt hån och spe som vi får ta emot från andra så kallade förstå-sig-påare-vad-det-gäller-fotboll. Jag har under många år låtit dem hålla på och tänkt: Förlåt dem Herre, för de vet inte vad de gör, men nu är det dags tycker jag att ställa allt tillrätta. Tala om för fotbollsvärlden hur det egentligen ligger till. Märker du att min blogg har helt plötsligt fått en helt annan betydan? Det är här den stora fotbollsskrällen kommer att bli synlig. Det är med största sannolikhet den största aha-upplevelsen som fotbollsfansen får i sitt liv. Fotboll utgår från Värendsvallen. Alla andra lag, alla andra bollar, alla andra matcher, alla andra träningar är bara sticklingar ut från fotbollens rötter.

Vad tror du Zlatan Ibrahimovic har haft för föredöme för att kunna bli en så bra fotbollsspelare? Östers IF förstås. Svennis, du vet, vår svenske fotbolltränare av rang, du tror väl inte att han har blivit så fotbollstokig av att titta på de värmländska lagen? Självklart inte. Både han och Tord Grip gör regelbundna visiter i Växjö. Helt anonyma besök givetvis, för att inte avslöja för motståndarlagen var de hämtar sina fotbollstaktiker ifrån. Sverige hade aldrig tagit VM-brons 1994, om inte landslaget hade sparrats emot Östers IF och fått ta del av deras fotbollsanda och delat stämningen i omklädningsrummen. Sången: "När vi gräver guld i USA" skrevs egentligen först till Östers IF, men som det kanonlag de är, så svarade de samstämmigt: Ge låten till landslaget, de behöver den bättre.

Jag kanske kastar om hela din fotbollsvärldsbild nu, men jag tänker så här: Hur länge ska du gå och leva i denna ovisshet? Är det rätt av mig att hålla inne med den här vetskapen? Nu när du vet, så kanske du skippar att heja på AIK, Gefle IF, Sundsvall, Landskrona BOIS, Barcelona, Juventus och andra karaktärslösa lag från början. Innan de fick sina så välbehövliga lektioner i fotbollens kärna från just Östers IF. Jag är fullt medveten om att ett inövat mönster som supporter för en annan klubb än Östers IF inte går att radera ut hur som helst. Jag förstår därför att du nu kanske går in i en period av förnekelse och grubblerier. Du kanske känner dig lurad. Om du under flera års tid har hållit på Elfsborg till exempel och så märker du nu att det var inte fotbollens själ och hjärta du såg, utan bara en kopiering av originalet. Du ställer kanske frågan om och om igen: Är detta sant? Jag lovar att stå kvar och intyga, om och om igen. Ja, det är sant. Östers IF är fotbollen.

Detta manifesterades idag på Söderstadion i Stockholm. Öster besökte huvudstaden och Hammarby gled in på planen och trodde att detta skulle bli en lätt match. En liten munsbit för den stora hemska storstadsvargen som skulle sluka den lilla kycklingen från skethålan Växjö. Frågar du mig, så är Växjö inte en skethåla, utan jag försöker bara beskriva vargens perspektiv. Det Bajen har lärt sig efter denna match är att förakta aldrig en liten kyckling. Den pinnar på bra, är ivrig och kan dessutom picka med näbben så det känns rejält i vargtassen. Östers IF åkte hem med tre stadiga pinnar och TV-kommentatorerna sa att det var helt rättvist. Klart det var helt rättvist.

Hammarbys målvakt släppte in ett mål. Östers målvakt släppte in noll. Östers backlinje var säkrare än Bohus fästning på sin tid. Hammarbys dito agerade lite hönsgårdsaktigt. Jag tror de hade fått sig tillsagt att hålla koll på Östers anfallare och det gjorde de. Istället för att spela fotboll. Mittfält mot mittfält. Öster vann ju, så vad jag kan säga mer? Den stora bajenklacken tystnade och den lilla Österklacken vred upp sin hejarvolym efterhand. Spionerna på läktaren fick det återigen bekräftat, vad de tidigare hade hört talas om. Det är Öster som är fotbolls-Sverige.

På Facebook finns det en grupp för oss Öster-anhängare. Med det småländskt klingande namnet Eastfront. Du orkar säkert inte med några fler livsavgörande loopar idag, så jag sparar nyheten om att forskningen visar att engelskan egentligen härstammar från trakterna, där nu Växjö är beläget. Jag tillhör givetvis den gruppen på Facebook som för närvarande har tvåhundraåttiofyra fotbollsälskande medlemmar. Efter denna blogg antar jag att det kommer att finnas ungefär dryga sex miljarder. Kanske dags att bilda en liten Ö-STERelse för att hålla ordning på allihop? Någon som vill bli ordförande? Sammankallande? Jag kan ta på mig att bli protokollförare.

Någon därute undrar vad man i så fall får tillbaka? Du får skrika helt galet mycket och glädja dig i hela nittio minuter som Östermatchen pågår. Du får sedan en glädje som består. Dessutom får du klä dig i snygga färger. Rött och blått. Det är modernt i år. Du kommer att vara trendigt supportklädd. Bäst av allt: du får uppleva fotboll när den är som bäst. Östers IF, glöm inte var du läste om dem när de vinner det allsvenska guldet. När? Snart! De ska bara lära upp lite andra lag som vill vara med och slåss underifrån. De har inte enbart åkt ut Allsvenskan, de känner ansvar för de lägre serienivåerna och stannar därför kvar några år. Snart är ordningen återställd. Snart vinner Öster SM-guld. Det är inte en fråga om de kan vinna. Det är en fråga när de vinner. För det gör de. De har förresten redan vunnit. Mitt supporterhjärta. På återseende med ett leende!

PS. Eastfront är alltså inte bara en grupp på Facebook. Utan namnet på Östers supporterklubb som startade nittonhundranittiotvå. Både första och andra världskriget hade sina drag av Östers IF. Båda krigen har tagit namnet från supportklubben för att ge beteckning åt de olika slag som hölls i Östeuropa. Eller hur var det nu? Nej, nu kryddar jag kanske för mycket. Glöm det där med världskrigen. Låt oss inte dra in en massa bråk och elände i fotbollskärleken. Sådant håller AIK och Bajen på med. Det har inget med fotboll att göra. Önskar Så: Ta Efter Rätt Spel, Inte Fel. Vad blir det? Östers IF!

Inga kommentarer: