måndag 14 september 2009

Det är inte alltid trevligast att sitta rökfritt

Jag har för en stund sedan kommit hem från ett mycket lyckat styrelsemöte. Just det här med att jag sitter med som styrelseledamot är nog något som kommer som en överraskning för många av bloggföljarna. Många människor har sina ordinarie jobb och så har de en massa extrajobb som till exempel styrelseuppdrag vid sidan om. En del har så många styrelseuppdrag, så att de tillsammans bildar ytterligare en heltid och då är det på sin plats att lägga pannan i djupa veck och fundera över hur det kan fungera? Är det inte så att det ena eller det andra blir lidande?

Jag vill inte ha en massa styrelselik i min garderob, så därför ska jag mer än gärna öppet blogga om styrelsemötet och dessutom med handen på hjärtat säga att detta är den enda styrelsen jag är med i. Jag ska inte ha några fler styrelser på min lista, mitt hjärta eller samvete. Däremot får denna styrelse gärna ha möten ofta och regelbundet. Detta måste vara en av de trevligaste och mest lättarbetade styrelserna i världen. Vi kanske borde kopiera mötesordningen och dela ut till andra styrelser, så skulle världen komma att se helt annorlunda ut.

Mötesdeltagarna samlade sig klockan fem. Vid det laget rådde det fortfarande tveksamhet om vem som var ordförande och det lurade vi på en stund. Eftersom två av tre ledamöter hade skickat sms till en och samma ledamot samma dag, så kom vi fram till att det måste vara smsmottagaren som var ordförande. Personen hade dessutom snabbt och utan svårigheter svarat på våra svåra frågor. När börjar mötet? Var ska mötet hållas? En av ledamöterna tillika bloggaren hade en punkt som inte kunde föras upp på dagordningen, så detta fick åtgärdas före mötets öppnande. Jag hade några dagar tidigare köpt en rutig skjorta i storlek 38 och trots att jag hade provat den i affären, så tyckte jag att den var för stor när jag kom hem. Jag ville alltså ha en storlek mindre. Nej, jag har inte krympt. Storlek 36 i just denna skjortmodell var ovanligt stor. Som en trettioåtta. Mitt färgval fanns inte kvar, men jag hittade en annan i rött, vitt och blått. Fräsch till jeans. Jag slog till och kände mig nöjd.

Då var styrelsesällskapet samlat och alla var inställda på att ta sig till platsen för styrelsemötet. En måndagskväll visade sig vara ett toppenval för sammanträde. Styrelserummet var tomt och vi kunde välja bord. Vi valde ett bord längst in i lokalen och slog oss ner i varsin skinnfåtölj med ett litet runt sammanträdesbord i mitten. Vi skippade trista skorpor eller finska pinnar till kaffet och beställde istället in raggmunk med fläsk och rårörda lingon. Till detta ett modigt val, ett glas Helsinge Rököl. Detta hade jag inte druckit förut. Gick på min känsla att Hälsingland har säkert något att komma med. Min farmor är ju därifrån och så gillar jag rökig whiskey. En medlem i detta styrelsesällskap må inte uppvisa feghet.

Mötet inleddes med en skål och smutt på rökölet och det var gott. Du som läser den här bloggen får lova det ena och det andra som du ska smaka innan du dör och skriv nu Helsinge Rököl på listan. Eftersom jag inte kände till det så väl, så har jag fått läsa in mig på lite Helsingekunskap och kommit fram till att ölet bryggs hos Helsinge Ångbryggeri som startade 2004. Äntligen något bra som hände det året. Personligen var det annars ett riktigt pissår. Höjer en skål för Helsinge Ångbryggeri och deras startår. Femårsjubileum och det kan jag säga: de kommer inte att riskera konkurs framöver, nu när styrelseledamöterna har fått smak på dem.

Låt mig föra till protokollet 3 Helsinge Rököl som är en mörk öl med inslag av rökighet och tjära (jämför med rökig whisky). Ölet är känt som "Rauchbier" i Tyskland. Perfekt till korven och skinkan efter att fiskenäten lagts ut. Tjänar på att lagras i sitt fat. Fem maltsorter används: rökt malt, pilsnermalt, ljus och mörk karamellmalt samt rostad malt. Allt enligt bryggeriets hemsida. Låt mig tillägga till protokollet att ölen smakar underbart till raggmunk och fläsk med rårörda lingon. Nästan onödigt gott. Glad att jag gick på min känsla om rökig whiskey. Vem vet, när min tjänst inom kyrkan är slut, så kanske jag har en framtid på Helsinge Ångbryggeri. Jag har ju rötter i Söderhamn och jag sitter i rätt styrelse. Du som har möjlighet, ta dig till Bishop Arms i Gävle, Södra Kungsgatan. Beställ in raggmunk och fläsk. Glöm inte föreslagna öl. Det är ungefär som i sången: Se Södertälje och sedan dö. Jag tror jag för in detta i mitt vita arkiv. Bjud på raggmunk och Helsinge Rököl efter begravningen. Skippa den majonäsiga smörgåstårtan.

Som du förstår så var det mycket som kom upp på bordet den här styrelsekvällen. Många punkter på dagordningen. En styrelseledamot var tvungen att av personliga skäl avvika lite tidigare, men då var de flesta punkter genomgångna och det återstod bara några övriga frågor som vi två som var kvar kunde klara av. Vi gjorde det till sällskap och några skålar med ett tyskt rököl. Vi hade båda två fått smak på det här rökiga, men jag måste säga och jag tror att den andra styrelsemedlemmen höll med mig, att i kampen mellan Hälsingland och Tyskland, så vann Hälsingland en jordskredsseger.

Så var det dags att cykla hemåt. Hjälm på. Vi konstaterade båda två att så här års, så här dags, så är det mörkt och ingen utav oss hade baklyset i trim. Batterier måste införskaffas. Ja, vi får försöka undvika polisen hinner vi säga innan den första bil som passerar på Södra Kungsgatan är just en pikébuss. Det stod POLIS med stora bokstäver i blått. Hoppsan, sa vi båda eftersom vi nu hade druckit både hälsinge och tyskt öl.

Det blev en kylig och uppfriskande cykeltur till Hille och jag undrar hur många styrelseledamöter som suttit på styrelsemöte denna måndagskväll i september det är som kan lägga sig lika glada som jag? Jag bara väntar på nästa kallelse. Eftersom jag nu har protokollbloggat så är det kanske jag som är sekreterare i denna styrelse och då är kanske den tredje ledamoten sammankallande. Det är nog ingen dum lösning, eftersom hon då kan ta ett datum som passar henne ypperligt. Detta måste vi undersöka. Skriver detta i protokollet. Första protokollet för första styrelsemötet för styrelsen med medlemmarna i "Alla vi som gillar att sitta i solen och ta en kall öl"! På återseende med ett leende!

PS. Du undrar kanske hur det var i Tomaskyrkan igår? Det var toppenbra! Jag var nere på botten och vände på eftermiddagen bara. Dundertrött. Gladde mig ändå åt solen och att jag vann fyra auktioner på Tradera. Hittade fler plattor i vinyl av Gilbert O'Sullivan. Nej, jag tycker inte att han är snygg. Richard Gere, Tomas Ledin och Mr T faller jag för. Helst i omvänd ordning. Det vet Mr T. Gilbert har coola låtar. Det vet Mr T också att jag tycker. Jag tänker göra min Gilbert O'Sullivan-samling komplett. Vem vet, det kanske kan bli ett tema på kyrkans personalfest? Eller så får jag ta det när jag kommer till Helsinge Ångbryggeri. Diplomerad Ölprovare. Jojo, vilket avancemang. Tack underbara arbetskamrater för ett underbart styrelsemöte. Töm glasen, töm dig själv och känn hur livet gläds med dig!

2 kommentarer:

Meta sa...

Ja, heja Hälsingland! Ganska täta styrlesemöten måste man ha om det ska fungera bra. Sammankallande får sammankalla snart så att vi kan lägga upp en strategi för samordningen av hennes flytt till annan styrelseledamotsbostad.

Ing-Marie sa...

Så här flera månader efter kommenteraren, så är styrÖLseledamoten flyttad, men något inflyttningsÖL har vi inte sett röken av! Undrar om det kan bli ett koloniÖL till sommaren???