måndag 30 november 2009

Vi hade inte ens tur med vädret

Det kan verka som om jag är en utsänd medarbetare från SMHI i kvällens blogg. Det är nästan omöjligt att låta bli att blogga den här dagen utan att skriva det gamla talesättet "Om Anders slaskar skall julen braska". Några säger blaskar istället för slaskar och det måste ju fungera lika bra. Slask och blask ger väl samma associationer. Nu är det bara cirka nittio minuter kvar av slask- eller braskdagen och det går med lätthet att konstatera att i Gävle-området har det varit en tydlig slaskdag. Det är nästan för lindrigt sagt att säga att det bara har varit lite slaskigt. Det har nämligen varit dagen då det aldrig blev ljust. En tung grå, dyblöt matta har lagts över oss och den blir bara tyngre och tyngre. Vi undrar var all trötthet kommer ifrån? Men är vi totalt dumma i huvudet? Det borde väl vara hur lätt som helst att räkna ut? Rulla ihop den tyngsta mattan de har på IKEA, åk till Fjärran Höjder-badet och sänk den i deras bassäng. Dra upp den och gå en hel månad med den över huvudet. Jag sätter en hundring på att du kommer att vara trött efteråt.

Det är ju så vi har det här upp i Norden nu. Lägg sedan till att mattan inte släpper igenom den minsta gnutta av solen, så ökar förståelsen för tröttheten ännu mer. Jag skäller inte på mina elever i klassrummet, när de ser ut som levande lik. Jag kan ge dem små tips på novemberöverlevnadskonst, men jag skäller inte. Tror inte de blir piggare av skäll. En lärare som skäller på elever i november borde deporteras till Vena eller Farstorp. Där kunde de sedan sitta i ödsligheten och betrakta sina misstag.

Innan den trettionde november snart är slut, så är det väl på sin plats att gratulera alla Andersar eller vad de nu kan heta i plural. Alla Andreasar också för den delen. Efter uppslagning så vet jag att namnet betyder människa eller man. Såg även en liten notis om att enligt nordisk mytologi, så var det en sammanskrivning av And och Ers. Alltså en fågel och ers som en felskrivning av äsch, som i sammanhanget skulle stå för snusk. En snuskfågel alltså. Fast jag vet inte om det är så smart av mig att i samma veva som jag gratulerar på namnsdagen säga: Du din snuskfågel! Män brukar bli gladare om vi kvinnor kallar dem för riktiga män. Tuppar är ju också fåglar, så de kan få tuppa sig idag. Det är ju i alla fall deras namnsdag.

Nog om bakelser och tårtor. Så här dags kanske de ändå sitter med en öl eller en whiskey. Tillbaka till talesättet. Ligger det någon sanning i att det blir en kall, vit jul om Anders namnsdag är regnig och slaskig? Vi är många som hoppas på en vit jul och vem vet när den längtan börjar? Det kanske redan är idag, den 30 november? För min del får snön gärna låta vänta på sig. Jag tänker på det här med snöskottningen och biltrafiken. Det är inte kul att ta sig till garaget i hällregn, men det kräver ingen insats med snöskoveln innan jag får upp garagedörren. Det sparar många krafter och mindre svettig entré på jobbet.

Om det hade varit så idag att Anders hade braskat... hade loppet varit kört då för en vit och kall jul? Jag har svårt för att tro att något så avancerat som väderbestämning skulle kunna rymmas inom ramen för fyra ord. Anders braskar, julen slaskar. Eller tvärtom. Anders slaskar, julen braskar. Jag tycker nog ändå att strofen är värd en liten bloggminianalys. Mr T och jag har bott i Göteborg. Där förväntade vi oss aldrig en braskig Anders. Ingen braskig jul heller. Det var faktiskt nästan så att vi önskade att det inte skulle braska, för en centimeter snö innebar problem för spårvagnstrafiken. Det finns roligare saker än att sitta fast på raksträckan utanför SKF en braskig novemberdag och invänta av-isnings-patrullen.

Under vår Göteborgsperiod var vi inte på något sätt avskärmade från omvärlden och vi kände till att i vissa delar av landet så fanns det rikliga mängder snö och så är det fortfarande. Det är större sannolikhet för snö och vinterväder på en del platser i vårt avlånga land. Det är därför skidtävlingar med större sannolikhet hålls i Åre och Östersund än i Staffanstorp och Lund. Det är därför det blir så mycket väder- och brist-på-snö-snack om det inte finns snö i Vasaloppsspåren i mars, då det ska finnas snö där. Helt galet kan det då vara snökaos i Ronneby.

I Sverige borde vi ju prata om normalväder eller än hellre lagomväder för varje enskild plats. Om vi prompt vill ha en vit jul så kanske vi måste planera att fira julen i Jukkasjärvi och inte i Höganäs. Det brukar vara blidväder längs kusterna och minusgrader i de inre delarna av mellersta och norra Sverige. Om nu ramsan skulle stämma med dagens Anders-väder, så skulle det alltså på julafton vara minusgrader längs kusterna och plusgrader i större delen av övriga landet. Jag tror att vi rätt och slätt får vänja oss med att på vissa platser slaskar både Anders och julafton och på samma sätt så braskar båda dagarna på andra platser.

Det har säkert gjorts någon statistik för detta talesätts sanningshalt, men jag har varken tid eller ork att göra någon djupare forskning. Jag känner mig alldeles för trött för det. Jag kan bara stilla konstatera att jag är inte gjord för så här lite sol. En vecka på en solstrand nu skulle inte vara helt fel. Det skulle säkert inte vara någon svårighet att fylla en jumbojet med urlakade och bleka Gävlebor. Bara i vår familj är vi fyra och kan ta mittenraden i planet. Så det finns cirka trehundraåttiofem platser kvar. Är du intresserad av att hänga med? På återseende med ett leende!

PS. Trettionde november brukar också innebära demonstrationer av det mindre trevliga slaget. Precis som den grå, dyblöta mattan så kommer sådana dumheter över oss. Min spontana känsla är frågan: Är de totalt dumma i huvudet? Men precis som med väder-talesättet så måste det självklart göras någon typ av djupare analys till varför människor väljer att inskränka sitt tänkande så totalt som dessa demonstrationsgrupper väljer att göra. Varför begränsa och förminska, när öppenheten och storheten är som en solig sandstrand med en paraplydrink i handen? Men, men, välj novembertristessen ni som idag går i demonstrationståget mot Riddarholmen. Hoppas det slaskar rejält!

Inga kommentarer: