söndag 20 juli 2008

Götets glassiga butiker

Jag lovade att inte ha något mer tiodagarsuppehåll i bloggen på ett tag. Som det är nu så verkar det inte ens bli tiotimmarsuppehåll. Det är som en fördämning som har brustit och nu forsar idéer och blogglusta fram som en mäktig tangentbordsälv. Jag skriver. Det är helt upp till bloggläsaren att ta tiodagarsuppehåll. Jag är medveten om att det kan bli för mycket av det goda. Vi lunchade på Jensens Böfhus en av dotterns spelfria dagar under Gothia Cup. Den restaurangen har inte kommit till Gävle ännu. Den finns i Malmö, Jönköping, Göteborg, Örebro, Västerås och två i Stockholm. I Borås också. Höll på att glömma. Om den finns i Borås, så borde den kunna landa i Gävle också.

Det som drar på Jensens Böfhus är glassmenyn. Ät så mycket du orkar för 49 kronor. Olika typer av strössel, karameller, såser och kex till mjukglassen. Varje gång vi har varit hos Jensen, så har yngsta tonåringen vunnit glasskampen. Hon är grym på att smälla i sig glass. Mr T och jag gör verkligen vårt yttersta, men får ge upp. Äldsta tonåringen gav sig inte ens in i tävlingen. Han avstod helt och nöjde sig med en kopp kaffe. Ja, han dricker kaffe nu. Utan några påtryckningar hemifrån. Helt plötsligt en dag så ville han ha kaffe till fikat. Mr T och jag var lika förvånade som när han fick sin första tand. Eller tog sitt första steg. Kaffedrickande är konstigt nog en liten milstolpe i livet. En god sådan.

Alltså på tal om för mycket av det goda. Glass i stora lass kan bli för mycket, hur gott det än är. Mr T och äldsta tonåringen skulle kolla fotboll på Heden. Jag och yngstingen skulle ut på veckans mest intensiva shoppingrunda. Det var rea i stort sett alla butiker, utom hos Peak Performance. Å andra sidan kan de lika gärna ha sina ordinarie priser, för 50% på ordinarie pris där, gör nästan ingen nytta. Dessutom är Peak Performance ett märke som nu är mycket gångbart hos ungdomar och de köper ofta för märket. Rea eller ej.

Magarna fullastade med glass. Det tog en stund innan shortsen kändes som rätt storlek på rätt kropp. Mycket ville vi prova. Lite orkade vi prova. Butiken Brothers och Sisters hade halva reapriset och det sätter igång den småländska aktiviteten med eller utan glass. Vilka roliga fynd vi gjorde där. För det mesta satsade vi på butiker som inte finns i Gävle-området och de var många ska tilläggas. Vi köpte en urläcker scarves för endast tjugonio kronor på butiken Ruth m.fl. Den får vi samsas om till höstsäsongen tonårsdottern och jag.

Gladast är jag nog ändå för min klocka, som jag hade sett redan på hemmaplan innan resan. Det fanns tyvärr bara ett skadat exemplar kvar. Okej, det var halva priset, men det betyder inte att det är värt med värsta repan på den fina klockan. Jag gjorde några försök i Göteborg. I tredje butiken lyckades jag hitta den. Sista exemplaret fanns i skyltfönstret och jag slog till direkt. Det är en av mina stora passioner i livet. Klockor. Jag tycker att det är kul med en snygg klocka. Jag erkänner denna kil av fåfänghet som har slagit sig in i mig. Denna fåfänghet hjälper mig i alla fall att komma i tid. Smink har inte alls samma funktion, eller hur? Innan vi lämnade Göteborg denna vecka hade vi fem nya klockor med i bagaget. Alla tillhörde inte mig.

Mr T:s shopping ligger i topp. Han investerade i en ny trombone. Ny och ny. Den är gjord år 1959. Den blir alltså femtio år nästa år. En guldfärgad tingest som han har önskat köpa länge, men det har inte funnits några att köpa. När nu tillfället dök upp, så slog han till. Rätt intressant att en fullpackad bil på nervägen, nu skulle packas med fotbollsspelande tjejs resväska, sportväska och ryggsäck på hemvägen samt trombonelåda och shoppingkassar. Vår Saab måste vara en magic car, som anpassar sig efter förhållandena. För vi kom hem och vi saknar inget. Känns rätt bra att Mr T investerade rejält, det rättfärdigar på något sätt mitt onödiga tröjinköp och skoköp. På återseende med ett leende!

PS. Nordens största Outlet finns enligt reklamen utanför Kungsbacka. Anläggningen heter Freeport. Jag undrar om det inte är falsk reklam det där med största. Jag har en känsla av att Outlet i Barkaby utanför Stockholm är minst lika stort. Vi tog en snabb runda runt butikerna i samband med en fotbollsmatch i A-slutspelet som dottern skulle spela på torsdagen. Jag var inte så imponerad. Varken av shoppingcentret eller fotbollsmatchen. Det blev förlust på båda. Måste bara göra ett litet tillägg eftersom denna blogg går ut på shoppingtemat. Mr T och jag cyklade till Hille hembygdsgård idag. En lagom utflykt efter gårdagens långa bilfärd. Det annonserades loppis och snacka om fynd. En rektangulär vas från Nybro Glasbruk för 10 kronor och den inbundna utgåvan av Torgny Lindgrens Pölsan för endast 5 kronor. Helt oöppnad verkar det som. Nu snackar vi fyndplats. Kom ihåg: Outlet Hille Hembygdsgård torsdag-söndag i veckan som kommer.

Inga kommentarer: