söndag 19 september 2010

sÅ dUMT!

Nu stängde vallokalerna och jag hoppas att vi alla som har rösträtt har nyttjat den under dagens öppettider eller i förhandsröstningen. SVT:s första valundersökning visar att de stora blocken ligger ganska nära varandra och tyvärr så ger indikationen en fingervisning om att Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen. Med 4,6 procent på TV-skärmens stapel så hoppar SD:s anhängare av glädje. I nuläget är det ett mycket osäkert läge och det första beskedet är en vallokalsundersökning, så jag inväntar det definitiva beskedet när alla rösterna är räknade. SD:s talesman talar om verklighetens folk och lovar nu att de ska ta hand om Sveriges politik mycket kraftfullt. Måtte inte detta parti få en vågmästarroll och måtte de övriga blocken lyckas styra upp detta med mycket vishet och sunt förnuft. Jag kommer att följa valvakan med större vaksamhet än någonsin.

Det verkar bli en lång dags färd mot natt. Ett uttryck som jag tidigare bara har använt i kyrkliga sammanhang, när det efter en lång arbetsdag också har varit ett kyrkligt sammanträde på kvällen. För att vara en ledig söndag, så vaknade jag alldeles onödigt tidigt. Redan klockan fem. Givetvis tog jag mig själv i örat och sa till mig på skarpen att jag skulle somna om och det gjorde jag. Till klockan sju. Då låg jag och funderade en stund på om jag skulle stiga upp eller om jag återigen skulle ta mig själv i örat och uppmana till omsomning? Det blev ett tredje alternativ. Jag la mig på spikmattan och hoppades på att den vanliga effekten skulle infinna sig. Trots alla spikstick så brukar jag bli så avslappnad att jag somnar. En varm känsla sprider sig i kroppen och det börjar pulsera. Det känns som om kroppen masserar sig själv. Vetenskaplig forskning visar att blodtrycket sjunker och att ämnesomsättningen stimuleras. Jag hinner inte märka det, för som sagt så somnar jag oftast väldigt snabbt.

Vid åtta-slaget lyssnade jag på nyheterna och hörde att vallokalerna precis hade slagit upp portarna och det var inte många minuter därefter som sonen stod påklädd och meddelade att han var på väg till Hilles församlingsgård för att lägga sin röst. Det var inte på grund av att han är en ivrig förstagångsväljare eller en ovanligt morgonpigg yngling, utan som vanligt en mycket engagerad fotbollstränare. En match i Skutskär stod på det tidiga söndagsschemat. Som så här med dagsfacit i hand slutade med seger för Hilles grabbar i P15-laget med 0-8. Nästan lika stora siffror vann sonens lag med när Hilles A-lag mötte Valbo IF på bortaplan. Siffrorna på den digitala tavlan visade 0-7 när domaren blåste av matchen. Valbo åker ur division tre och Hille tuffar på. Nu återstår bara en match innan säsongen är över och det blir ett möte mot Falun på hemmaplan nästa helg. Hille har gjort det bra. Över förväntan bra. Roligt för lilla Hillebygden. Jag ser fram emot nästa helg redan nu. Då blir det mycket fotboll, blandat med väldigt mycket jobb.

Så här dags nästa söndag så kommer jag säkerligen att sitta och pusta ut. Veckan som ligger framför är välplanerad om vi med det menar att det är en noggrann fylld almanacka. Jag skulle egentligen vilja säga att den är väl oplanerad. Jag borde ta mig i båda öronen och säga aja baja, men nu är det som det är och jag får göra det bästa av situationen. Jag kan låta det gå för den här veckan, men det får inte bli någon vana. Låt-gå-mentaliteten får dock inte användas i sammanhanget valdag. Jag tycker det är en skam för vårt land att ett så klart rasistiskt parti kommer in i vår riksdag. Demokrati är något vi ska vara stolta över. Men det ordet handlar inte bara om rättigheter. Det handlar lika mycket om skyldigheter. Demokrati för så många andra ord med sig som till exempel: solidaritet, jämställdhet, rättvisa, broderskap och frihet. Försök få in dessa ord i SD:s partiprogram. Du kommer inte att lyckas.

Tyst demokrati och tyst diplomati är inget för mig ikväll. Nu måste vi alla höja våra röster igen, även om vi redan har gjort ett val idag. Vi har stoppat tre lappar i tre olika kuvert och ändå står vi nu i den sitsen att SD, ett klart främlingsfientligt parti, kommer in i riksdagen. Helt sinnessjukt. Jag gläds ändå över att det finns partiledare och övrigt paritfolk som bestämt tar avstånd mot detta och vill göra allt de kan för att motarbeta dessa iskalla vindar. Förstår inte svenska folket att detta kommer att slå mot oss alla? Vi kommer att tvingas bedriva jakt på varandra. Det blir vi inte starkare av. Alla tillsammans, mot ett gemensamt mål, däri ligger styrkan.

Solen har skinit mestadels av denna valdag. Synd att det tornar upp sig så gigantiska orosmoln på den politiska himlen. Vad ska vi som land få betala för att vi inte är medmänskliga i valresultatet? Det känns som om vi hamnar i en enda stor kalldusch och kanske är det vad vi behöver? En rejäl omskakning så att vi börjar inse allvaret. Just nu har jag lust att ta SD:s små gossar i öronen, men även Maud Olofsson och före detta KD-ledaren Alf Svensson som står och hummar i den här frågan. Det är oroväckande och jag funderar på vad detta hummande kan leda till. Jag vill höra Alliansens linje klart och tydligt uttalad. Vad tänker ni göra med SD? Just nu hörs de tydligaste markeringarna från den röd-gröna sidan. Det är längesedan jag slutade som aktiv nagelbitare, men det här blir en orolig kväll. Finns antinagelbitarmedlet Stopp & Väx kvar? I så fall så skulle jag smeta sådant över hela SD så att det blir tvärstopp för dem, så att vi i Sverige kan fortsätta att växa som människor. Som fria människor. På återseende med ett något oroat leende!

PS. Var uthålliga i bönen. Vaka och be. En liten valnattshälsning från Bibeln.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej,
Det är hemskt att SD har kommit in och att inte andra människor kan rösta på alla de partier som inte står för främlingsfientlighet. Både Alliansen och de rödgröna talar ju emot dem. De söker nu olika vägar att samarbeta utan att bli beroende av SD.
Har Maud och Alf sagt annat? Har jag missat.
Ha det bra i höstrusket.
Monica

Ing-Marie sa...

Nu har det gått exakt 2 månader sedan din kommentar till att jag kommer mig för att skriva tillbaka... Jag har varit lite seg på att blogga och ännu värre har det varit med att kommentera tillbaka...
Nu börjar bilden klarna hur det är och hur det kommer att bli med SD i maktens korridorer. Det känns låååångt till nästa val!