torsdag 28 februari 2008

Min lathet blomstrar

För en tid sedan rensade jag ut en hel del böcker. Det blev så många så det fyllde två stora papperskassar. Jag funderar på om något antikvariat kan vara intresserade. Annars får kassarna sig en sista resa till en loppmarknad. Om någon såg min utrensning så skulle de kunnat tro att den var i bästa Feng shui-anda. Jag kallar den mest en nödvändighet. Mr T och jag älskar böcker. Vi har många. Den nödvändiga utrensningen talar för att de är för många. Utrensningen var ingen lätt lek. Den gjorde ont. Att skiljas från böcker är som att skiljas från berättelser, mina och andras levnadsöden. Sådant gör jag inte obemärkt.

Utrensningen blev därför en utrensning på ytan. Dubbla exemplar, inbundna och pocket. Inbundna kvar, pocket bort. Lite skräptitlar bort. Några kiosklitteraturer bort. Några trädgårdslexikon. Vår trädgård ligger på en rullstensås. Sätt en knivsudd i marken och det säger klink en halv centimeter ner. Sten. Jorden som läggs på, silas ner mellan stenarna och försvinner. Stenen har vunnit kampen. Vita alprosor, kärleksört och lupiner överlever förutsättningarna som ges och för dessa växter behövs inte en avdelning för trädgårdslexikon i bokhyllan.

Så var det dags för årets bokrea igen. Vilken tur att utrensningen var avklarad. Mr T och jag var förberedda med genomgångna reakataloger. Framlänges och baklänges. Markerade titlar. Prisjämförda titlar. Inköpslistan var klar. Vilken underbar sportlovsledig dag. Hålla, vända, läsa, öppna, inspireras. Tre kassar, något mindre storlek än de som användes vid utrensningen, bars hem och sorterades in. Alla fick med lätthet plats. Så kom suget efter att läsa. Ny önskelista: tid. Min bästa läsperiod har jag på sommaren. Jag har inte egentligen inget större behov av att planera semestern i minsta detalj med massa förbestämda planer. Skiner solen: läs en bok på stranden. Regnar det: läs en bok på altanen. Reser du: läs en bok på tåget.

Jag är alltså lite av en periodare. Perioden sträcker sig över hela året. Intensifieras på sommaren, kommer och går över övriga året. Ibland läser jag mest för att låta ögat njuta. En sådan bok fanns på årets rea. Svenska äpplen. 240 sorter. Bild på alla. Vilken vacker bok. Den stod inte på inköpslistan. Den får bli boken som jag väntar in halva rea-priset på. Smålänningen gillar också bokrea. Däremot köpte vi en vacker bok med titeln Spirituella resor. Kan kanske tolkas som en bok om andlighet med dragning åt det lite märkligare hållet, men det var rätt och slätt en bok om drycker. Vin, whiskey, cognac med mera. Vackra bilder, historia och fakta om tillverkning och lite idéer om användning. En må-bra-bok. Jag föll för titel och utseende. Precis så som jag köper vin. På namn och etikettens utseende. På återseende med ett leende!

PS. På tal om trädgårdslexikon. Här kommer ett trädgårdstips över bloggen. Mitt första och kanske sista trädgårdstips. Förra våren grävde jag upp en hel del vårlökar. Vår och vår. Livet hade nästan gått över till sommar. Vårlökarna var överblommade och vissna. Jag ville inte kasta dem, hade ingen annanstans att placera dem just då och av ren lathet kastade jag i alltihop i en tom kompostbehållare. Häromdagen lyfte jag på locket och förvånat kunde jag konstatera vad min lathet hade åstadkommit. Lökarna var riktigt på gång och de nästan skrek av glädje när jag lyfte på kompostlocket. Det där var givetvis rent ljug, jag bara överförde den glädje jag kände på lökarna. De har en viktig uppgift och det är att ingjuta hopp och glädja vintertrötta människor. Jag har lyft på locket. Plockat upp dem. Placerat dem på synliga och varma platser. Min lathet har gjort sitt. Nu får solen göra resten.

Inga kommentarer: