lördag 20 juni 2009

Jag har redan haft min midsommarnattsvaka

Det är väl bäst att börja med en ursäkt. En ursäkt för total bloggtystnad under elva dagar. Inte en förvarning. Inte ett frånvaromeddelande. Bara tomt i inläggen och kanske finns det några bloggefterlysningar ute i cyberrymden? Det skulle i och för sig kännas mycket smickrande, men jag vill i alla fall be så otroligt mycket om ursäkt. Så som jag precis har gjort, så gör inte en bloggare. Jag är glad att jag kom ihåg användarnamn och lösenord och att bloggen fanns kvar, när jag återvände till den underbara blogghärligheten.

Sanningen är den att bloggaren har bloggat under hela bloggfrånvaron och det fick till följd att denna bloggsida blev lidande. Jag hade planerat att kunna blogga, åtminstone någon liten stund, varannan dag. Tyvärr blir det inte alltid som planerat, utan nu blev det bloggning varannan vecka istället. Jag gör ett undantag och publicerar en länk, så att du kan följa bloggarens eskapader den senaste tiden.

http://konfabloggen2009.blogspot.com/ Jag vet att det inte ersätter denna blogg, men det är i alla fall en förklaring till varför jag inte har synts till på länge. Jag tycker att jag har prioriterat rätt. Trodde aldrig att något skulle kunna hålla mig borta från datorn och bloggen så länge, men det var innan jag hade varit på konfaläger.

Glad Midsommar alla bloggläsare! Hoppas att midsommarafton var trevlig och full av svenska traditioner. Igår var det precis ett år kvar innan det blir kungligt bröllop och vi som inte är bjudna kommer att sitta bänkade vid TV:n och följa varenda steg de kungliga tar. Det gäller att inte missa den första offentliga kyssen. Jag minns så väl dagen då kungen och drottningen gifte sig. De hade trettiotreårig bröllopsdag igår. Jag var ute och cyklade en stund före själva TV-sändningen för att fördriva tiden. Alltså inte igår, utan den nittonde juni nittonhundrasjuttiosex. Då stötte jag ihop med en killklasskompis som jag tyckte var rätt söt. Han skulle inte se på bröllopet. Sådant tjafs, tyckte han och han föll tio pinnar på min tiograderade skala. Nästa år sitter han kanske och tittar på bröllopet. Killar mognar lite senare än tjejer.

Att det regnar på midsommar är både dåligt och bra. Inte så roligt att sitta utomhus och höja nubben och dansa kring midsommarstången. Jag och dottern var ute och plockade blommor igår förmiddag och var vid hemkomsten blöta upp till midjan. Altanen blev fint dekorerad, även om vi förstod att vi inte skulle kunna sitta där. Hela familjen var bortbjuden på midsommarbuffé och vi avnjöt den inomhus. Allt smakade jättegott. Sillen fick sällskap av mycket annat smått och gott. Jordgubbarna var svenska och söta. Ingen av oss kände någon större längtan efter att ge oss ut i regnet och dansa kring någon stång, utan vi nöjde oss med att följa svenska U21-landslaget i fotboll. Det blev förlust med 2-1 mot Italien. Varför måste italienarna förstöra vår midsommarafton? Samma med danskarna som förstörde vår nationaldag.

På kvällen plockade vi fram lite plockmat som smakade delikat till en kall öl och en nubbe från Halland. Vi avslutade årets midsommarafton med att se en film på dvd. Som genom ett under så höll jag mig vaken hela tiden. Hade Mr T kryddat med koffein istället för johannesört? Jag har nämligen för lite sömn i kroppen. Är konstant trött. Vågar nästan inte sätta mig ner, för risken att jag somnar är stor. Sista natten på konfalägret så sov jag ståendes en stund och vaknade fascinerad av att jag inte hade ramlat omkull. Det är kanske det som kallas ledarerfarenhet?

Dagarna efter hemkomsten från lägret handlar mest om att komma in i vanliga rutiner igen. Inte en tidning, inte en TV, inte en radio på en hel vecka kopplar bort en människa från nyhetsflödet. Jag har tyckt att just det har känts mycket positivt. Att stanna upp och vara närvarande här och nu, där det händer. Okej, stanna upp är ingen bra beskrivning för en ledare på ett konfaläger. Alltid på språng är nog bättre. Fast ingen är gjord för att vara på språng dygnet runt. Det är inte bra när den maxade sömntiden per dygn ligger på fem timmar. Knappt fyra är väl det lägsta noterade sömnresultatet. Så det finns en del att ta igen. Det får bli mycket midsommarnattsdröm i år.

Lite nedräkning för semestern blir det också. Nu återstår bara två konfirmationer imorgon, sedan är det ledighet. I år har jag haft nedräkning i flera månader känns det som. Inte så att jag har maskat på jobbet eller så. Det har snarare varit tvärtom. Går jag dessutom i mål med ett avklarat konfaläger i slutänden på arbetsåret, så är det långt ifrån att maska. Jag känner bara att nu är semester inget som kommer med jämna mellanrum, utan nu är semestern något livsnödvändigt. Jag längtar efter att ta av mig klockan, ta fram en bok, cykla till havet, äta smultron och glömma alla inloggningar till jobbdatorerna. Det bästa är att jag själv tycker att jag är värd det och då tycker nog chefen det också.

Mr T och jag har lite inplanerat, men de flesta planerna går ut på att ha det oförskämt bra. Husets ungdomar arbetar större delen av sommaren, så vi får semestra på tu man hand och dessutom ha husvakten ordnad. Inte illa. Återigen, det kallas pay-back-time. Nu ska vi midsommardagsgrilla. Mr T står beredd med kol och tändstickor. Solen skiner över metropolen Hille och det blir en lugn dag. Det blir på sin höjd att nypa av några pelargoner och penséer. Sommaren är här. Solen skiner kanske bara idag?

Jag borde kanske förklara varför jag tycker det är både dåligt och bra med regn på midsommarafton? Jag kom bara till varför det är dåligt. Att bli genomblöt vid blomsterplockning och att avnjuta maten inomhus. Att inte ha lust att dansa Små grodorna i stövlar och så vidare. Det är dåligt. Men att det regnar på midsommarafton är också bra. Det beror på hur vi ser på saken. Det blir mindre festande i regn och åtta plusgrader. Det blir som de säger på radion ett normalt helgfirande. Det vill säga en knivmördad person, fylla och misshandel. Så nästa år borde det komma en meter snö och vara åtta minusgrader, så kanske vi slipper både fylla och misshandel. På återseende med ett leende!

PS. Idag fyller Lionel Richie sextio år. Det är väl värt att bloggnämna? Han har bland annat sjungit tillsammans med Michael Jackson. Detta var en fantastisk övergång för att tala om att vi, jag och yngstingen, har ett fantastiskt projekt framför oss idag. Vi ska försöka få tag i biljetter till Michael Jacksons konsert i London i sommar. Lyckas vi med det, så ska jag boka in Tomas Ledin i Leksand också. Jag glömde att skriva att sommar är musik också. Riktig sommar blir det när bloggaren öser järnet i Sommaren är kort med ögonen vilandes på Mr Ledin.

Inga kommentarer: